МАГНЕТИТОВІ ТА ІЛЬМЕНІТОВІ СЕРІЇ ГРАНІТОЇДІВ ТА ОЦІНКА ЇХ ПОТЕНЦІЙНОЇ РУДОНОСНОСТІ НА НІОБІЙ І ТАНТАЛ В МЕЖАХ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - Грінченко, О.; Бондаренко, С.; Аширова I.; Мірончук, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У статті обговорюється можливість встановлення відмінностей між різновидами гранітів, які були сформовані в межах території Українського щита. Запропонована класифікація частково спираєтся на головні принципи, що були використані в деяких ранніх класифікаціях гранітів, серед яких є широко відома класифікація, яка була запропонована в роботах Ішихари [11] та Чеппела і Вайта [4], а також локальна (регіональна) класифікація, яка була запропонована в роботі Томурко та Щербакова [20]. У цій локальній класифікації була зроблена спроба навести відмінності між двома контрастними різновидами гранітів – апобазитовими та апопелітовими гранітами, які були встановлені в межах Українського Щита. Класифікація гранітів на різні генетичні типи може стикатися з певними труднощами внаслідок гетерогенного генезису цих утворень – можливого змішування розплавів з їх батьківських мантійних та корових джерел. Але в той же час така класифікація може використовуватися для можливого прогнозу металогенічної специалізації різних генетичних типів гранітів. Серед параметрів, які можуть істотно вплинути на процеси накопичення металів в гранітах суттеву роль відіграють окислювально-відновні умови їх формування. На базі значень цього параметра граніти можуть бути підрозділені на два типи – граніти ільменітової та магнетитової серій, які характеризуються різними умовами їх формування [6, 11] і асоційованої мінералізації [1]. В межах території Українського Щита можливо виділити цілі провінції з відмінним розподілом переважно ільменітової або магнетитової серій гранітів. Ці граніти харатеризуються різними стилям рудної мінералізації асоційованої з ними. Тантало-ніобати знаходяться серед типових рудних мінералів, які можуть бути встановлені в тісній асоціації з цими серіями гранітів, оскільки ніобій і тантал характеризуються наявністю тісної літофільної спорідненості з цими утвореннями. На Українському Щиті тантало-ніобати були знайдені в гранітах і асоційованих з ними рідкіснометальних пегматитах, деяких апогранітних метасоматитах (грейзени, кварцити, пертозити) а також в лужних породах різного генезису. Було встановлено, що характерні ознаки тантало-ніобатів, серед яких значення Та/Nb, відношення Fe/Mn і присутність елементів домішок, показують близьку спорідненість з різними генетичними серіями гранітів. Ці ознаки, які були встановлені як типоморфні для ільменіт і магнетитових серій гранітів, можуть бути використані для оптимізації проведення пошуково-розвідувальних робіт на Українському Щиті.