ВИКОРИСТАННЯ КЛАСТЕРНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ ВИДІЛЕННЯ ДІЛЯНОК ГРУНТОВИХ ВОД ІЗ ПОДІБНИМ ХІМІЧНИМ СКЛАДОМ В ШИРАЗЬКІЙ І ХОРАМАБАДСЬКІЙ МІЖГІРСЬКИХ ВПАДИНАХ ІРАНУ - Амджаді, Азіз; Чомко, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Ґрунтові води Ширазськой міжгірської западини широко використовуються як для водопостачання, так і для поливу сільськогосподарських культур, в промисловості та інших цілей. Нині планується ширше використовувати і ґрунтові води Хоррамабадської западини. Виділення на великих територіях ділянок ґрунтових вод зі схожим хімічним складом з використанням великої кількості хімічних елементів і з’єднань (10 і більше) є важким завданням. При цьому хімічний склад підземних вод є кінцевим продуктом дії не однієї, а цілої сукупності природних і техногенних процесів. Вплив цих процесів в підземних водах позначається на взаємозв’язаній зміні вмісту хімічних компонентів і на характері зв’язків між ними. Проте, ці зв’язки в спостережуваних компонентах підземних вод в "чистому вигляді" не зберігаються і фактично є кінцевим результатом дії усієї сукупності процесів. Нами запропонований новий спосіб, який базується на використанні кластерного аналізу. Застосування цього аналізу дозволяє знаходити в різних районах і ділянках ґрунтові води з схожим хімічним складом. Це дозволить виявити подібність або відмінність умов живлення і розвантаження, процесів, що визначають формування хімічного складу ґрунтових вод, їх можливого забруднення і виснаження, розробити заходи по їх збереженню. Метод випробуваний при дослідженні хімічного складу ґрунтових вод Ширазської та Хоррамабадської міжгірських западин Ірану. За результатами кластерного аналізу першої матриці (Ширазська міжгірська западина) і другої матриці (Хоррамабадська міжгірська западина) побудовані діаграми відстаней об’єднання по кроках і, власне, самі дендрограми. Після обробки результатів кластерного аналізу зроблені наступні основні висновки: 1. у Ширазській міжгірській западині нами виділені три ділянки ґрунтових вод дуже близького хімічного складу, що відносяться до першого кластеру, дві ділянки - до другого кластеру, три - до третього, два - четвертого і один - до п’ятого кластеру; 2. у Хоррамабадській міжгірській западині нами виділена дві ділянки ґрунтових вод дуже близького хімічного складу, що відносяться до першого кластеру, три - до другого, два - до третього, чотири до четвертого і по одному до п’ятого і шостого кластерів; 3. при виявленні будь-якої зміни хімічного складу ґрунтових вод в Ширазській міжгірській западині можна судити про аналогічні зміни і в Хорамабадській западині і навпаки; 4. цим методом можна користуватися для районування ґрунтових вод за хімічним складом.