СПІВСТАВЛЕННЯ ПРОДУКТІВ ВУЛКАНИЗМУ РІЗНИХ СТРУКТУРНИХ ЗОН АЛЬПІЙСЬКОГО СКЛАДЧАСТОГО ПОЯСУ СХІДНОЇ ЄВРОПИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЇХ ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Толстой, М.; Шабатура, О.; Костенко, Н.; Гасанов, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За результатами багатопараметричного зіставлення за серією фізичних характеристик вулканітів різних зон Альпійського складчастого поясу Східної Європи встановлено, що найбільша подібність між об’єктами спостерігається тоді, коли вони відносяться до однієї вулканічної провінції, що визначає територіальну ознаку як провідну при петрофізичному зіставленні. Основне факторне навантаження родинного зв’язку між геологічними об’єктами несуть речовинно-чутливі параметри: мінеральна густина, теплопровідність та ін. Їхня роль, з мірою приєднання зв’язків вищого порядку, поступово знижується. Із зменшенням впливу територіальної спільності зростає факторне навантаження "структурно-чутливих" петрофізичних параметрів: загальної та ефективної пористості, пружних і швидкісних параметрів. Густина і пористість є визначальними при зв’язках сильної "спорідненності" геологічних об’єктів, а роль індуктивних магнітних параметрів і пружних швидкостей, відповідно, при слабких. У різних геологічних об’єктах також сильно змінюється характер зв’язку складу і фаз вулканітів з їхніми фізичними характеристиками. Для утворень андезибазальт-андезитового і дацит-ріолітового рядів встановлено, що сталість складу й фізичних характеристик визначається, в першу чергу, геологічними умовами їх становлення, незалежно від віку й територіальної приналежності. Відмінності в структурно-тектонічному положенні, режимі кристалізації, що фіксуються в структурно-чутливих фізичних характеристиках, несуть номінально вищі та більш варіативні значення, і тому є більш інформативними для цілей формаційного і територіального розчленування розрізу. Зокрема, структурно-чутливі петрофізичні характеристики найбільш прийнятні при оцінці глибинності магматичного вогнища. При зростанні рівнів глибинності відзначається поступове зниження величин модулів пружності, всебічного стиску і вимальовується немонотонний спадний тренд коефіцієнту Пуассона, швидкостей поздовжніх і поперечних хвиль, їх відношення Vp/Vs, модуля зсуву. Аналіз структурно-чутливих характеристик показує велику схожість базальтів і андезибазальтів Угорщини, Вірменії, Західних Карпат і Кавказу. Андезибазальти, андезити і дацити Центрально-Закарпатської області, Казбеку і Ельбрусу близькі за величиною Vp/Vs. Виділено ряд характерних петрофізичних трендів вулканітів різних зон Альпійського складчастого поясу: латеральна петрофізична зональність для Карпатського сегменту; сильна диференційованість магнітних характеристик вулканітів Кавказу та Вірменії; стійка обернена залежність зміни пружних і теплових властивостей від величини загальної пористості для всіх геологічних об’єктів регіону.