МАГМАТИЗМ І СТРУКТУРА ПАНКАРДІЇ В РАННЬОМУ МЕЗОЗОЇ - Павлюк, М.; Медведєв, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Мезозойські магматичні утворення на території України поширені в фундаменті Закарпатського прогину, на південному схилі складчастих Карпат, у зонах насувів Мармароського масиву на Рахівську та Буркутську зони. Це не одноманітний генетично єдиний набір порід, а фрагменти різних за походженням комплексів, кожний з яких утворився в певній, відмінній від інших, тектонічній обстановці на корі різного типу: континентальній (вульховчицький комплекс, пікритові туфи і лави закарпатського комплексу), субконтинентальній (тростянецький комплекс) і океанічній (закарпатський, угольський та рахівсько-чивчинський комплекси). Ранньоальпійська структура території Карпат не є успадкованою від попередніх етапів, а утворилася в результаті деструкції на початку мезозою раніше сформованої гранітно-метаморфічної кори. Відзначається близькість хімічного складу основних порід рахівсько-чивчинського, угольського і закарпатського комплексів. Це переважно базальтоїди нормального, іноді сублужного, рядів, толеїтові, з вираженою натрієвою, значно рідше калій-натрієвою, серіальністю, формаційно близькі до океанічних толеїтів. Найбільш вірогідно, що вони утворилися в умовах розсіяного спредингу за рахунок невиснаженої мантії, яка лише частково зазнала диференціації. У Трансільванському енсиматичному трозі утворився угольський комплекс ультрабазитів і Na-толеїтових діабазів. За характером розподілу елементів-домішок він дуже близький до еталону верхньої мантії. Можливо, це фрагменти речовини верхньої мантії, виведені на поверхню у вигляді протрузій. Подібні породні комплекси відомі й у інших районах Панкардії. Породи диференційованого тростянецького комплексу відносять до К-Na серії базальт-трахітової формації, що фіксує існування в ранній крейді Рахівсько-Северинського енсіалічного трогу на потоншеній корі континентального типу. Породи комплексу хараткеризуються підвищеним ступенем диференціації, сублужним характером, калій-натрієвою серіальністю і підвищеною глиноземистістю. Згадані енсиматичні троги розділені потоншеними блоками континентальної кори, представленої висококалієвими трахідолеритами вульховчицького комплексу та іншими утвореннями. Аналіз фактичного матеріалу дозволив скласти уявлення про палеоструктуру континентальної кори, запропонувати геодинамічну модель регіону. Ранньоальпійська структура становила область дроблення (крашінгу) гранітнометаморфічної кори, з чергуванням з ділянками новоутвореної океанічної кори. В середині пізньої юри існували одночасно всі різновікові енсиматичні прогини із відмінним механізмом закриття. До кінця ранньої крейди майже всі енсиматичні троги так чи інакше були закриті, і всі верхньокрейдові і палеогенові відклади формувалися при переважанні стискувальних зусиль на континентальній корі.