ВПЛИВ ГЕОХIМIЧНИХ УМОВ НА ЗМIНИ ХIМIЧНОГО СКЛАДУ ПIДЗЕМНИХ ВОД (НА ПРИКЛАДI ВОДОЗАБОРIВ ЛУГАНСЬКОI ОБЛАСТI) - Шевчук, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Забезпеченiсть питною водою є запорукою сталого розвитку будь-якої держави. У зв’язку з цим останнiм часом роль пiдземних вод зростає, оскiльки вони є бiльш захищеними, нiж поверхневi. У регiонах з розвинутою промисловiстю питання забезпеченостi питною водою набуває бiльшої актуальностi. Луганська область характеризується багатогалузевим комплексом, в якому провiдну роль вiдiграє переробна промисловiсть. Основним джерелом централiзованого питного водопостачання є прiснi пiдземнi води мергельно-крейдової товщi, якiсть яких погiршується. Зростання величини мiнералiзацiї пiдземних вод зумовлено збiльшенням концентрацiї сульфатiв i хлоридiв у пiдземних водах. Існують декiлька думок стосовно погiршення якостi пiдземних вод у межах Луганської областi, проте питання стосовно причин такого явища залишається вiдкритим. Оскiльки хiмiчний склад пiдземних вод у багатьох випадках залежить вiд складу ґрунтiв, доцiльно розглянути гiдрогеохiмiчнi умови даної територiї. Метою статтi є висвiтлення впливу геохiмiчних процесiв у геологiчному середовищi на хiмiчний склад пiдземних вод. Основнi закономiрностi розподiлу хiмiчних сполук з глибиною було проаналiзовано за допомогою даних водних витяжок i побудовано вiдповiднi графiки. З метою встановлення зв’язку мiж якiстю пiдземних вод i хiмiчним складом ґрунтiв зони аерацiї було побудовано карту-схему максимальних змiн мiнералiзацiї пiдземних вод у мергельно-крейдовому водоносному горизонтi. Просторовий аналiз максимальних змiн мiнералiзацiї пiдземних вод дослiджувався методом iнтерполяцiї. Групування даних за кiлькiсною ознакою виконувалося за формулою Стерджесса. У результатi дослiджень установлено, що найбiльшу мiнералiзацiю зафiксовано у витяжках, вiдiбраних iз суглинкiв i глин. Завдяки просторовому аналiзу виявлено основнi дiлянки, в яких вiдбувається погiршення якостi пiдземних вод. Максимальнi змiни величин мiнералiзацiї пiдземних вод приуроченi до дiлянок, у межах яких поширенi глинистi породи в корах вивiтрювання, а в зонi аерацiї присутнi сольовi утворення. Таким чином, у результатi дослiджень установлено зв’язок мiж гiдрогеохiмiчними умовами геологiчного середовища та хiмiчним складом пiдземних вод. Дослiдження спрямовано на виявлення причин змiни в часi макрокомпонентного складу пiдземних вод у мергельно-крейдовiй товщi й становить практичне значення для робiт з прогнозування якостi пiдземних вод, перш за все – для водоносних горизонтiв, залягання яких близьке до зони аерацiї.