ЕКОЛОГО-ГIДРОГЕОЛОГIЧНI ДОСЛIДЖЕННЯ У 3В’Я3КУ I3 "МОКРОЮ" КОНСЕРВАЦIЄЮ ВУГIЛЬНИХ ШАХТ (НА ПРИКЛАДI АЛМА3НО-МАР’ЇВСЬКОГО ГIРНИЧОПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ ДОНБАСУ) - Удалов I.; Чомко, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено опис наслiдкiв реалiзацiї програми виведення з експлуатацiї нерентабельних вугiльних шахт Донбасу шляхом їхньої "мокрої" консервацiї. Територiєю дослiджень є Алмазно-Мар’ївський гiрничопромисловий район (ГПР) як найбiльш репрезентативний за складнiстю геологiчних умов i масштабами iнженерно-господарської дiяльностi. Визначено основнi чинники виникнення несприятливих i небезпечних процесiв при закриттi шахт Алмазно-Мар’ївського ГПР. У процесi дослiджень визначено комплекс потенцiйно небезпечних процесiв i явищ, що супроводжує змiну природно-техногенної ситуацiї в умовах виведення шахт з експлуатацiї. Показано, що основний вплив на еколого-геологiчнi характеристики природно-техногенних систем мають еколого-гiдрогеологiчнi чинники i пов’язанi з ними процеси газо-, масо-, енергоперенесення. Систематизацiя даних дозволила визначити, що пiд впливом локальних джерел техногенного навантаження в зонах концентрацiї шахт у пiдземнiй гiдросферi сформувалася гiдродинамiчна система, яка характеризується взаємозв’язком водоносних горизонтiв як за площею, так i у вертикальному розрiзi. Складнiсть i багатофакторнiсть проблем, викликаних "мокрою" консервацiєю вугiльних шахт, розглянуто на прикладi закриття шахти "Пролетарська" i розташованого в безпосереднiй близькостi Свiтличанського водозабору. Проаналiзовано води шахтного водовiдливу шахт, розташованих в Алмазно-Мар’ївському ГПР, установлено можливiсть використання вод у бальнеологiї. Обґрунтовано, що контроль за динамiкою змiни характеристик пiдземних вод в умовах виведення шахт з експлуатацiї носить багатоплановий характер. Визначено, що основна змiна якiсного складу пiдземних вод на площi Свiтличанського водозабору викликана багаторiчною фiльтрацiєю в питний водоносний горизонт високомiнералiзованих, хлоридних за анiонним складом шахтних вод шахти "Пролетарська". Установлено, що закриття шахти "Пролетарська" посилило процеси газової мiграцiї в районi Свiтличанського водозабору, у пробах пiдземних вод виявлено наявнiсть радону. Отриманi результати можуть стати основою для створення iнформативної монiторингової системи на локальному та регiональному рiвнях.