ГАЗОНОСНIСТЬ УЩIЛЬНЕНИХ ПОРIД АРТЕMIВСЬКОI ПЛОЩI В ПIВДЕННО-СХIДНIЙ ЧАСТИНI ДНIПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОI ЗАПАДИНИ - Дудніков, М.; Михайлов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою статтi є розгляд особливостей геологiчної будови та нафтогазоносностi Артемiвської площi, де пiд час проведення геологорозвiдувальних робiт у минулi роки було отримано прямi ознаки газоносностi московських вiдкладiв середнього карбону. Застосована авторами методика всебiчного аналiзу матерiалiв промислово-геофiзичних дослiджень, що включала комплексну iнтерпретацiю даних геофiзичних дослiджень у свердловинi, газового каротажу, випробувань плас- тiв, результатiв лабораторних дослiджень керна, описiв шлiфiв, дозволила видiлити значну кiлькiсть газонасичених ущiльнених пластiв-колекторiв. Отриманi результати дозволяють стверджувати, що Артемiвська площа є перспективним об’єктом щодо вiдкриття нового родовища газу неконвекцiйного типу. Наукова новизна роботи полягає в тому, що завдяки проведеним дослiдженням доведено нафтогазоноснiсть ущiльнених порiд середнього карбону в пiвденно-схiднiй частинi Днiпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Цi вiдклади ранiше вважалися безперспективними. Результати роботи дозволяють рекомендувати проведення аналогiчних дослiджень на сусiднiх площах у цiй зонi. Пiдтвердження нафтогазоносностi Артемiвської площi дозволяє збiльшити ресурсну базу вуглеводнiв усієї пiвденно-схiднiй частинi ДДЗ. Практичне застосування рекомендацiй авторiв статтi в комплексi iз сучасними технологiями розвiдки та видобутку вуглеводнiв дадуть можливiсть вiдкрити новi родовища газу i збiльшити обсяги його видобутку.