MАГНIТНI ДОСЛIДЖЕННЯ ПРИ ПОШУКАХ ПОКЛАДIВ ВУГЛЕВОДНIВ НЕТРАДИЦIЙНОГО ТИПУ: ПОСТАНОВКА ЗАДАЧI - Меньшов, О.; Карпенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглядаються проблеми, пов’язанi з пошуками та видобуванням вуглеводнiв нетрадицiйного типу. Поняття нетрадицiйного газу та нафти включає вуглеводнi в ущiльнених породах, метан вугiльних пластiв, сланцевий газ i нафту. Дослiджується мiсце магнiтних методiв у комплексi геологорозвiдувальних робiт i геофiзичних методiв дослiджень нафтогазоперспективних територiй з покладами нетрадицiйного типу. Виявлено, що для магнiтного методу не має значення генезис нафти та газу, адже магнетизм природних об’єктiв може виступати як прямопошуковий метод. Водночас аномальний магнiтний сигнал вiд ґрунтiв часто може бути зiставним за iнтенсивнiстю та амплiтудою з магнiтним сигналом вiд власне покладiв вуглеводнiв. Дослiджується питання розробки технологiй прямих пошукiв нафти та газу на основi змiни пiд впливом вуглеводнiв магнiтних властивостей вiдповiдних лiтологiчних формацiй на всьому шляху мiграцiї флюїдного потоку з нижнiх геологiчних шарiв до верхньої частини геологiчного розрiзу та ґрунтового покриву. На основi наведених результатiв пiдтверджено зв’язок мiж покладами вуглеводнiв i змiнами вмiсту магнiтних мiнералiв пiд впливом мiграцiї вуглеводневих флюїдiв до верхнiх частин геологiчного розрiзу та ґрунтiв. Основними дослiджуваними параметрами стають магнiтна сприйнятливiсть, частотно залежна магнiтна сприйнятливiсть, iзотермальна залишкова намагнiченiсть, намагнiченостi насичення, параметри термомагнiтного аналiзу. Крiм того, пiд час гiдророзриву, який є невiд’ємною частиною комплексу робiт при видобуваннi вуглеводнiв з нетрадицiйних покладiв, у навколишнє середовище потрапляє ряд небезпечних для людини хiмiчних реагентiв, вториннi нафтопродукти, пiщанi фракцiї. Також небезпеку несе процес транспортування видобутих вуглеводнiв i пов’язанi з цим технологiчнi та аварiйнi витоки речовин – забруднювачiв верхньої частини геологiчного розрiзу, ґрунтових вод, ґрунтових покривiв. Виявлено, що при гiдророзривi пластiв i транспортуваннi вуглеводнiв вiдбувається забруднення навколишнього середовища, яке веде до формування та привнесення вторинних магнiтних речовин, якi, у свою чергу, фiксуються експресними, високоефективними та низьковартiсними магнiтними методами.