ПЕТРОФIЗИЧНI ПЕРЕДУМОВИ ОЦIНКИ ВМIСТУ КЕРОГЕНУ В ГIРСЬКИХ ПОРОДАХ ЗА ДАНИМИ ПРОМИСЛОВОI ГЕОФIЗИКИ - Карпенко I.; Карпенко, О.; Башкіров, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Важливiсть вивчення фiзичних властивостей органiчної речовини в гiрських породах значною мiрою пов’язується з перспективами суттєвого збiльшення видобутку сланцевого газу. Геофiзична дiагностика, у тому числi оцiнка вмiсту керогену в сланцегазових товщах, потребує належного петрофiзичного забезпечення. Виконаний аналiз публiкацiй про фiзичнi властивостi органiчної речовини з вiдомих родовищ сланцевого газу США дозволив отримати петрофiзичнi залежностi для кiлькiсних розрахункiв вмiсту керогену за даними промислової геофiзики. Ранiше нами було розроблено систему iнтерпретацiйних рiвнянь, в яких присутнi петрофiзичнi константи, що визначають окремi характеристики твердої частини органiчної речовини в гiрських породах. Розроблено математичнi моделi, якi пов’язують iнтервальний час поздовжньої акустичної хвилi, питомий вмiст водню з густиною та катагенетичною зрiлiстю органiчної речовини. Наведено рiвняння виявлених закономiрностей змiни величини вiдбивної здатностi вiтринiту зi зростанням глибини залягання вiдкладiв для рiзних площ Днiпровсько-Донецької западини. На основi проведених дослiджень указано шляхи уточнення петрофiзичних характеристик органiчної речовини з урахуванням ступеня зрiлостi та конкретних нафтогазоносних товщ або територiй.