ГЕОЛОГIЧНА ПОЗИЦIЯ ТА РЕЧОВИННИЙ СКЛАД ПIКРИТIВ НОВОУКРАЇНСЬКОГО ДАЙКОВОГО ПОЛЯ (IНГУЛЬСЬКИЙ МЕГАБЛОК УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА) - Митрохин, О.; Вишневська, Є.; Гаценко, В.; Михальченко, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Авторами статтi вивчено незвичайнi дайковi породи ультраосновного складу, якi були розкритi глибокими буровими свердловинами в межах Новоукраїнського гранiтоїдного масиву, розташованого на територiї Інгульського мегаблоку Українського щита. Метою дослiджень було уточнення геологiчної позиції вивчених дайкових порiд, з’ясування їхнiх петрографiчних особливостей та можливої металогенiчної спецiалiзацiї. За результатами бурiння встановлено, що ультрабазити становлять невеликi дайковi тiла пiвнiчно-захiдного простягання, якi iнтрудують у гранiтоїди новоукраїнського комплексу з U-Pb iзотопним вiком 2,04–2,00 млрд р. Вiк самих ультрабазитових дайок достовiрно не з’ясований. Сумiсно з численними дайками олiвiнових долеритiв i дiабазiв ультрабазитовi дайки формують Новоукраїнське дайкове поле (НДП), яке локалiзовано в пiвденно-захiднiй частинi однойменного гранiтоїдного плутону на пiвнiчно-захiдному закiнченнi Бобринецького дайкового поясу. Керн свердловин був вивчений iз застосуванням методiв оптичної та електронної мiкроскопiї, електронно-зондового мiкроаналiзу, емiсiйно-спектрального аналiзу та "мокрої хiмii". Виконанi дослiдження дозволили вiднести ультрабазитовi дайковi породи НДП до сублужних пiкритiв, рiзною мiрою змiнених низькотемпературними постмагматичними процесами. Характерний для сублужних магм релiктовий парагенезис мафiчних мiнералiв (титан-салiту та керсутиту) указує на первинний характер пiдвищеної лужностi пiкритiв. Первинний характер має також висока титанистiсть вивчених порiд, яка обумовлена пiдвищеним вмiстом iльменiту та титаномагнетиту. Релiктовi мiкроструктурнi особливостi пiкритiв свiдчать про швидку кристалiзацiю пересиченого TiO2 ультраосновного розплаву в гiпабiсальних або навiть субвулканiчних умовах. Низькотемпературнi постмагматичнi змiни в пiкритах супроводжувалися повним замiщенням олiвiну та частковим клiнопироксену за рахунок розвитку актинолiту, бiотиту, хлориту, пiриту та оксидiв залiза. Автори роблять висновок, що сублужнi пiкрити НДП є петрографiчно та геохiмiчно вiдокремленими вiд iнших дайкових утворень Бобринецького поясу, представлених переважно породами долерит-дiабазової формацii", що належить до толеїтової серiї, i характеризуються нормальною лужнiстю. Вочевидь, сублужнi пiкрити належать до iншого формацiйного типу, який потребуе подальшого вивчення вiдносно його геологiчного вiку, геотектонiчної позицiї та петрогенезису. Певний iнтерес викликае також їхня своєрiдна Ti-V-Ni металогенiчна спецiалiзацiя.