РЕКОНСТРУКЦIЯ ТЕКТОНIЧНОI ЕВОЛЮЦII ВУЛКАНА СИНЯК (ВИГОРЛАТ-ГУТИНСЬКЕ ВУЛКАНIЧНЕ ПАСМО) В ПОСТМАГМАТИЧНI ЕТАПИ ЗА ДАНИМИ СТРУКТУРНО-МОРФОМЕТРИЧНОГО АНАЛIЗУ - Андрієць, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
В Українських Карпатах одним з виразних результатiв дiї ендогенних процесiв є Вигорлат-Гутинське вулканiчне пасмо, формування якого завершилося в кiнцi плiоцену як наслiдок активної магматичної дiяльностi. Серед вулканiчних структур у пiвнiчно-захiднiй частинi пасма видiляеться стратовулкан Синяк, який характеризуеться доброю збереженiстю первинних вулканiчних форм, наявнiстю рiзновiкових магматичних комплексiв i добре виражений у рельєфi. Однак до сьогоднi залишаються не до кiнця з’ясованими питання наявностi кальдер у структурi вулкана, визначення характеру просторового i часового розподiлу амплiтуд неотектонiчних рухiв у поствулканiчнi етапи, з’ясування рiвня тектонiчної активностi. Зазначенi питання є одними з найбiльш складних, успiшне їхне вирiшення можливе за рахунок аналiзу комплексу геологiчних, геофiзичних i геоморфологiчних даних. Метою дослiджень є вiдтворення постмагматичних тектонiчних процесiв на основi аналiзу розвитку рельєфу. Для досягнення цієї мети реалiзовано методику структурної морфометрiї. В. Фiлософова з визначенням головних морфометричних показникiв рельєфу території. У результатi комплексного аналiзу наявних геолого-геофiзичних даних i структурно-морфометричних показникiв визначено числовi характеристики неотектонiчних вертикальних рухiв i простежено їхнi просторовi й часовi особливостi в межах вулкану Синяк протягом чотирьох поствулканiчних етапiв. Установлено вiдмiнностi в тектонiчному розвитку окремих частин вулкану – Грабiвського вулканокупольного пiдняття та вершинної кальдери. Виявлено високу просторову диференцiацiю амплiтуд вертикальних рухiв, їхнiй блоковий характер. Видiлено двi локальнi структури, що характеризуються високими значеннями амплiтуд вертикальних рухiв i диференцiйованим характером мiж етапами, структуру в центральнiй частинi вершинної кальдери вулкана (г. Буз) та дiлянку в межах Грабiвського вулканокупольного пiдняття (мiж г. Бердо та ур. Червоне).