ЯКІСНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ МАГНІТНИХ КАРТ І ПОШУК АРХЕОЛОГІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ НА ПАМ’ЯТКАХ ПІЗНЬОРИМСЬКОГО ЧАСУ - Бондар, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На підставі багаторічного досвіду археолого-геофізичних досліджень, підтверджених розкопками, викладено основні принципи та критерії якісної інтерпретации даних магнітної розвідки пам’яток пізньоримського часу. Проаналізовано досвід високоточних магнітних зйомок на поселеннях і могильниках II – першої половини V ст н. е., розташованих у широких географічних межах – від Буковини до Лівобережжя Дніпра. Магнітні дослідження проводились на чотирьох поселеннях і чотирьох могильниках черняхівської культури, серед яких поселення й могильник Комарів (Чернівецька обл.), поселення Малополовецьке-2А (Київська обл.), могильник Червоне-2 (Київська обл.), могильник Легедзине (Черкаська обл.), поселення Дмитрівка-3 (Полтавська обл.), поселення і могильник Війтенки-1 (Харківська обл.) Карти локальних аномалій магнітної індукції ділянок складено за результатами польових вимірювань цезієвими магнітометрами з роздільною здатністю 0,001 нТл. Після обробки й обрахування аномальних значень магнітної індукції виконувалася інтерполяція до регулярної мережі 0,25х0,25 м. При виділенні типів магнітних аномалій, джерелами яких можуть виступати археологічні об’єкти, враховувалися такі критерії: розміри, інтенсивність, знак/знакозмінність, розташування негативної частини знакозмінної аномалії відносно магнітної півночі. Виходячи з накопиченого досвіду магнітометрії пам’яток пізньоримського часу, при інтерпретації магнітних карт слід зосередитись на пошуку магнітних аномалій кількох визначених типів. На поселенні "археологічними" можуть бути визнані слабкі (2…15 нТл) позитивні аномалії площею понад 1 м2. Такі аномалії формуються переважно над неглибокими житлами – напівземлянками й землянками, а також над більш масивними наземними житлами, перекритими шаром грунту з потужністю більше 1,5 м (наприклад, внаслідок намиву грунту зі схилу). Також до "поселенських" відносяться знакозмінні аномалії, позитивна частина яких ізометрична й має площу до 4 м2. Інтенсивність таких аномалії може становити від 5 до 100 нТл і більше, а негативна частина завжди знаходиться з північного боку. Такі аномалії формуються над печами та горнами. З досвіду магнітної зйомки черняхівських могильників з упевненістю вдається виділити лише аномалії, пов’язані з глибокими, "князівськими", похованнями-інгумаціями. Такі аномалії мають інтенсивність до 7 нТл і площу 3…8 м2. Вони формуються завдяки різниці намагніченостей матеріалу заповнення ями й оточуючої материнської породи.