ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПОБУДОВИ ГЕОЛОГО-ГЕОФІЗИЧНИХ МОДЕЛЕЙ РОДОВИЩ ВУГЛЕВОДНІВ - Кузьменко T.; Тищенко, А.; Кузьменко, П. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У роботі розглянуто аспекти побудови геолого-геофізичних моделей родовищ вуглеводнів та окреслено перспективу їхнього застосування в сучасному геологорозвідувальному процесі. Проведено ретроспективний аналіз уявлень та методики побудови геолого-геофізичних моделей. Охарактеризовано підходи, орієнтовані на автоматизацію всього процесу аналізу та обробки інформації, що починається з введення первинних сейсмічних даних, їх обробки, інтерпретації, закінчуючи створенням моделі площі або родовища та їх експлуатацією. Наведено класифікацію геолого-геофізичних моделей за стадіями геологорозвідувальних робіт.