АДСОРБУВАННЯ ТРИТІЮ З ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ТЕРМІЧНО ОБРОБЛЕНИМИ ГЛИНИСТИМИ МІНЕРАЛАМИ - Пушкарьов, О.; Руденко, І.; Скрипкін, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Експериментальними дослідженнями виконано оцінку міри впливу порової та адсорбційної води на здатність глинистих мінералів екстрагувати тритій з водних розчинів. З цією метою виконано дві серії експериментів у закритих системах "глинистий мінерал – тритійована вода". У кожній серії використані представники основних структурних типів глинистих мінералів: каолініт (структурний тип 1:1), монтморилоніт і сапоніт (структурний тип 2:1), палигорськит і сепіоліт (стрічково-канальний тип структури). У першій серії використано глинисті мінерали, термічно необроблені. У другій серії використано глинисті мінерали, термічно оброблені при температурі 110°С. Тривалість експериментів складала до 6 місяців. Отримані дані свідчать, що термічна обробка покращує адсорбційні властивості глинистих мінералів. Частка запасу тритію, вилученого з вихідної тритійованої води в експериментальних системах (Kn), зросла в термічно оброблених глинистих мінералах усіх структурних типів. Визначено найбільш ефективні екстрактори тритію з водного розчину, з велічиною Kn = 52% (монтморилоніт) і 53% (сепіоліт). Результати експериментів обґрунтовано підтверджують раціональність термічної обробки глинистих мінералів для збільшення їхньої ефективності при використанні як адсорбентів тритію з водних розчинів.