ГЕОХІМІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛЯЖНИХ ПІСКІВ АБУ ДАБІ, ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ: ПОЄДНАННЯ КЛАСТЕРНОГО ТА ДИСКРИМІНАНТНОГО АНАЛІЗІВ - Аль Рашиді , Саєд; Сіад, Абді (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Стаття присвячена аналізу хімічного складу піску на пляжах Абу-Дабі. В процесі роботи п’ятдесят сім зразків із піщаних пляжів було відібрано вздовж берегової лінії Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ). Їхній геохімічний склад було визначено із використанням рентгенівського флуоресценцтного аналізу. Поєднання кластерного та дискримінантного аналізів було застосовано для класифікації та визначення характерних ознак піщаних пляжів. Кластерний аналіз проведено з використанням дендрограм, визначено два основні типии піщаних пляжів, а саме з теригенним і морським піском. Кожен тип піску було додатково поділено на два класи й охарактеризовано через дискримінанти. Теригенний тип піску поділено на алюмосилікат, який характеризується вмістом SiO2, Al2O3, K2O і TiO2, і важкий пісок, багатий на мінерали силікату з високим вмістом Fe2O3, Cr2O3, MgO і MnO. Морський тип піску поділяється на біогенно-морський карбонатний з високим вмістом СаО і LOI, а також пісок, багатий на біогенні морські карбонати з Na2O, на додачу до СаО і LOI. За допомогою ступінчастого дискримінантного аналізу визначено, що SiO2 і Fe2O3 є основними геохімічними змінними для класифікації чотирьох типів піску.