ГЕОХІМІЧНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПІДЗЕМНИХ ВОД У НЬЮКАСЛІ, КВАЗУЛУ-НАТАЛЬ, ПІВДЕННА АФРИКА - Нолакана, П.; Сіад, А.; Соломон, Х. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Гідрохімічні дослідження, виконані в м. Ньюкасл у ПАР, у провінції Квазулу-Наталь, дозволили визначити основні геохімічні процеси, що визначають хімічний склад підземних вод. Було відібрано 31 зразок і проаналізовано їх на вміст іонів магнію (Mg2+), кальцію (Ca2+), натрію (Na+), калію (K+), хлору (Cl-), сульфуру (SO42-), бікарбонату (HCO3-), нітрату (NO3-), флуору (F-), визначено pH, загальну мінералізацію води (TDS) та електропровідність (EC). Для більш детального розуміння процесів, що визначають склад води, було також застосовано класичні гідрохімічні методи, гідрофаціальний аналіз і аналіз розподілу основних іонів. На основі гідрохімічних фацій, з використанням діаграм розсіяння основних іонів, було зроблено висновок, що головні процеси, які впливають на хімічний склад підземних вод досліджуваної території, це процеси, пов’язані із взаємозв’язками порода-вода. Концентрацію іонів визначають вивітрювання силікатних і карбонатних порід, а також іонообмінні процеси.