СУЛЬФІДНА МІНЕРАЛІЗАЦІЯ У ФЛІШОВИХ ВІДКЛАДАХ КРОСНЕНСЬКОЇ ЗОНИ (В МЕЖАХ ТРАСИ НОВОГО БЕСКИДСЬКОГО ТУНЕЛЮ) - Гулій, В.; Кріль, С.; Ковтун, О.; Куземко, Я. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати дослідження сульфідної мінералізації у породах флішу в межах нової траси Бескидського тунелю, який проходить у сірих масивних пісковиках із прошарками темних алевролітів та аргілітів олігоценового віку Кросненської зони Українських Карпат. Вперше проведено детальне вивчення макро- та мікроскопічних морфогенетичних особливостей, складу сульфідів із вмісних порід та пізніх сульфідно-кварц-карбонатних жил і друз. За результатами досліджень встановлено два основні морфогенетичні типи сульфідів. Ранні сульфіди зустрічаються у вигляді поодиноких дрібних виділень піриту кубічного габітусу та їхніх скупчень (часто ізометричних агрегатів, фрамбоїдів) і рідких зерен сфалериту у вмісних породах. Утворення сульфідів цього типу пов’язане з етапом формування пісковиків і аргілітів. Другий тип сульфідів характерний для сульфідно-кварц-карбонатних друзових і жильних утворень, сформованих в умовах розтягнення під час розвитку розривних порушень в уже літифікованих породах. Пізні сульфіди утворюють мінеральні агрегати та окремі кристали переважно кубічного та кубоктаедричного габітусу розміром до кількох міліметрів. Пірит обох морфогенетичних типів за складом відповідає чистому FeS2.