ГЕОХІМІЯ ПЛЯЖОВИХ ПІСКІВ АБУ-ДАБІ, ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ (ОАЕ) - Аль Рашеді, Саєд; Сіад, Абді (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На пляжах Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати, було відібрано п’ятдесят сім зразків пляжових пісків для визначення геохімічного складу за допомогою рентгенофлуоресцентного та мас-спектрометричного ICP аналізів. На основі діаграм розсіювання головних елементів та розподілу головних домінантних компонентів було визначено дві домінантні групи осадків, а саме, морські біогенні карбонати та теригенні осадки. CaO показав від’ємну кореляцію з усіма головними компонентами та більшістю розсіяних елементів, за винятком Sr, As і U. Діаграми розсіювання, як для Al2O3, так і SiO2, показали додатну кореляцію з усіма головними компонентами, за винятком CaO і LOI, та з усіма розсіяними елементами, за винятком Sr, As і U, що свідчить про морське джерело походження останніх.