СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДВОВИМІРНОГО ВИПАДКОВОГО ПОЛЯ З КОРЕЛЯЦІЙНОЮ ФУНКЦІЄЮ ТИПУ КОШІ В ГЕОФІЗИЧНІЙ ЗАДАЧІ МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ - Вижва, З.; Демидов, В.; Вижва, А.; Федоренко, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У зв’язку з ростом кількості природно-техногених катастроф актуальною є розробка систем моніторингу за станом геологічного середовища з використанням сучасного математичного апарату та інформаційних технологій. В загальній системі моніторингу довкілля важливою складовою є локальний моніторинг територій розташування потенційно небезпечних об’єктів. На території розміщення Рівненської АЕС проводився комплекс геофізичних досліджень. Серед цих моніторингових спостережень найбільший інтерес представляють радіоізотопні дослідження густини та вологості ґрунтів по периметру збудованих споруд. При цьому виниклає проблема доповнення даних шляхом моделювання, яке проводиться при контролі зміни густини крейдяної товщі на території досліджуваного проммайданчика з використанням радіоізотопних методів по сітці, що включала 29 свердловин. Цю задачу в роботі було вирішено методом статистичного моделювання, який надає можливість відображати явище (випадкове поле на площині) у будь-якій точці області спостереження. При цьому моделювалися усереднені значення густини крейдяної товщі на території проммайданчика із використанням побудованої моделі та залученням кореляційної функції Коші. В цій роботі представлено розроблений метод, алгоритм та приклад статистичного моделювання карстово-суфозійних явищ у задачі моніторингу густини крейдяної товщі на території Рівненської АЄС. За спектральним розкладом побудовано статистичну модель розподілу усередненої густини товщі на площині та розроблено алгоритм статистичного моделювання з використанням функції Коші. На базі розробленого програмного забезпечення отримано модельні параметри густини крейдяної товщі на сітці спостережень необхідної детальності та регулярності. Проведено статистичний аналіз результатів чисельного моделювання та їх перевірку на адекватність.