ОЦІНКА ПРИДАТНОСТІ ПІДЗЕМНИХ ВОД ДЛЯ ПОБУТОВОГО ВЖИТКУ ТА ПОЛИВУ У НЬЮКАСЛІ, КВАЗУЛУ-НАТАЛ, ПІВДЕННА АФРИКА - Нолакана, Памела; Сіад, Абді; Соломон, Хенок (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Дослідження проводилися у Ньюкаслі, провінція Квазулу-Натал, Південна Африка. З метою визначення якості підземних вод у межах території дослідження було відібрано 31 зразок. Зразки аналізувалися на вміст магнію (Mg2+), кальцію (Ca2+), натрію (Na+), калію (K+), хлору (Cl-), сульфатів (SO42-), бікарбонатів (HCO3-), нітратів (NO3-), фтору (F-), а також pH. Стандарти Південної Африки щодо якості води (SAQWG), а також стандарти, які запроваджує Всесвітня Організація Охорони Здоров’я ВОЗ (WHO) використовувалися у якості основи для визначення можливості вжитку підземних вод для пиття. Для оцінки придатності для поливу використовувалися електрична провідність (EC), вміст у відсотках натрію (Na %), адсорбційне відношення натрію (SAR), залишковий карбонат натрію (RSC), відношення Келі (KR), відношення магнію (MR) та індекс проникності (PI). Просторовий розподіл результатів наводиться із використанням ArcGIS. Підземні води охарактеризовано у більшості випадків як лужні, м’які та жорсткі, солонуваті у природному стані. На основі визначення середніх значень отримано такий порядок вмісту основних іонів у підземних водах Na+>Ca2+>Mg2+>K+ and HCO3>SO42->Cl->NO3-.