ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ ТА ДИНАМІКА РІВНІВ ҐРУНТОВИХ ВОД НА ПРАВОБЕРЕЖЖІ КИЇВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА - Кузьменко, Е.; Давибіда, Л.; Зінченко, В.; Нікіташ, А.; Яковлєв, Е. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Актуальність досліджень зумовлена необхідністю вивчення динаміки обводнення ґрунтів залежно від чинників часової мінливості гідрогеологічних та інженерно-геологічних характеристик. Вивчення останніх, у свою чергу, потрібне при гідрогеологічних розрахунках, пов’язаних з оцінкою режиму ґрунтових вод, а також при визначенні перспектив розвитку й активізації екзогенних геологічних процесів. У даній публікації представлені результати вивчення гідрогеологічних та інженерно-геологічних умов території урочища Межигір’я, розташованого на правому березі водосховища Київської гідроелектростанції на Дніпрі. На основі аналізу інформації, отриманої в результаті дослідження рівневого режиму ґрунтових вод, виявлені джерела живлення водоносних горизонтів. Встановлено, що формування режиму рівнів здійснюється за рахунок інфільтрації опадів у водоносний горизонт безпосередньо на об’єкті, інфільтрації опадів на прилеглих ділянках із подальшим транзитом на територію об’єкту, транзиту з водосховища Київської ГАЕС. Доведено, що режим рівнів і мінливість кількості опадів у внутрішньорічному циклі знаходиться в тісній кореляції із відставанням рівнів у часі на величину від 1-2 до 4 місяців. Виявлено закономірності зміщення рівня по відношенню до опадів, що проявляють себе в зменшенні періоду зміщення з наближенням до зони розвантаження підземних вод, прямої кореляції зміщення з абсолютними відмітками рівнів в цьому ж напрямку і відповідно оберненої кореляції з потужністю зони аерації. Сформовано базу вихідних даних для подальших досліджень і комплексної оцінки зсувної небезпеки в присхилових ділянках території.