ГЕНЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА РЕСУРСИ РІДКІСНОМЕТАЛЕВИХ РОДОВИЩ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - Загнітко, В.; Михайлов, В.; Кривдік, С.; Сидорчук, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Рідкісні метали є важливою складовою світової економіки. Україна володіє розвиненою мінерально-сировинною базою рідкісних металів, але жоден з її об’єктів наразі не розроблюється, що спричиняє збитки народному господарству країни. Майже всі відомі ендогенні родовища рідкісних металів Українського щита (Zr, Nb, Ta, TR, Sr, Li, Ве, Rb тощо) генетично пов’язані з комплексами палеопротерозойських (1,7–2,1 млрд років) лужних порід, карбонатитів та пегматитів. Більшість цих родовищ відносять до відомих традиційних типів, проте вони мають низку специфічних і навіть унікальних мінералогічних, геохімічних та петрологічних особливостей. Окрім того, в цьому регіоні відкрито нові типи родовищ, які не відомі на інших докембрійських щитах (зокрема сильно збагачені Zr та TR безнефелінові сієніти, петалітові пегматити, U-Sc-V метасоматити, гентгельвінові родовища Ве та інші). Завданням цієї статті було показати особливості і перспективність рідкіснометального зруденіння Українського щита (УЩ), оцінити ресурси рідкісних металів за так званим коефіцієнтом унікальності, який вираховується як відношення прогнозних ресурсів елементів до їх кларку в земній корі. На території УЩ за ресурсами ніобію гігантським родовищем можна вважати Чернігівське (Новополтавське); крупними – Октябрське та Яструбецьке; цирконію: гігантським – Яструбецьке, середніми – Чернігівське, Октябрське, Азовське; рідкісних земель: крупними – Чернігівське та Яструбецьке, середніми – Октябрське і Азовське; танталу: крупними – Чернігівське та Октябрське; стронцію: крупним – Чернігівське; літію: середнім – Полохівське родовище в петалітових пегматитах; скандію: крупним – Жовторіченське. Такий підхід буде сприяти об’єктивності оцінки рівня інвестиційної привабливості цих родовищ. Разом з тим, більшість із рудних об’єктів є комплексними, тому інвестиційну привабливість можуть мати навіть середні та дрібні за розмірами родовища, враховуючи добре розвинену інфраструктуру та наявність гірничодобувних та переробних підприємств на території УЩ.