МІНЕРАЛЬНИЙ СКЛАД БАГАТИХ ЗАЛІЗНИХ РУД – ОДНОГО З КОМПОНЕНТІВ КРУПНОЗЕРНИСТОГО ВІДСІВУ ДРОБИЛЬНО-СОРТУВАЛЬНИХ ФАБРИК КРИВОРІЗЬКОГО БАСЕЙНУ - Демченко, О.; Євтєхов, В.; Георгієва, Е. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Поклади багатих залізних руд Криворізького басейну розробляються шахтами, глибина ведення видобувних робіт складає 1200-1500 м. У зв’язку зі складністю конфігурації рудних покладів і недостатньою ефективністю технології вилучення руд, до складу рудної маси потрапляють уламки вмісних гірських порід, переважно, гематитових кварцитів і сланців. З цим пов’язано те, що загальний вміст заліза у видобутій рудній масі (52-54 мас.%) значно нижчий середнього значення цього показника для руд оконтурених і підготовлених до експлуатації покладів (близько 57 мас.%). Для підвищення якості товарної агломераційної руди, збільшення вмісту заліза в її складі використовується технологія тристадійного дроблення та тристадійного грохотіння видобутої рудної маси, реалізована на дробарно-сортувальних фабриках (ДСФ) всіх семи шахт басейну. Дрібнозернистий продукт ДСФ з вмістом заліза 57-60 мас.% реалізується на світовому ринку залізорудної сировини. Крупнозернисті відходи ДСФ із загальним вмістом заліза 40-46 мас.% (середній показник близько 42 мас.%) складуються. Відсів ДСФ різних шахт складається з наступних компонентів: руда багата гематитова (7-10 мас.%), кварцити гематитові збагачені (5-7%), кварцити гематитові рядові (77-85%). Малорудні і безрудні компоненти відсіву представлені некондиційними гематитовими кварцитами (1-2%), різного складу сланцями (0,5-1%), мономінеральними кварцитами та жильним кварцем (близько 0,5%). Зрідка відзначаються уламки діабазів, амфіболітів, гранітів. Пріоритетним за вмістом заліза компонентом відсіву є частки багатих залізних руд, представлених чотирма мінеральними різновидами: 1) залізнослюдко-мартитові, мартитові; 2) дисперсногематит-мартитові; 3) мартит-дисперсногематитові; 4) дисперсногематитові, каолініт-дисперсногематитові. Вміст заліза закономірно знижується в цьому ряду руд і в середньому становить, відповідно, 64,83; 58,11; 55,65; 50,96 мас.%. Головним рудоутворювальним мінералом відсіву є гематит, кількість якого змінюється від 72 (каолініт-дисперсногематитові руди) до 92 мас.% (залізнослюдко-мартитові, мартитові руди). Другорядне значення мають кварц (6-16 мас.%) і каолініт (0-10 мас.%). У незначній кількості присутні інші реліктові та новостворені силікати (до 0,2 мас.%), а також карбонати (до 0,3 мас.%), гетит (до 0,2 мас.%). Присутність тонкодисперсних мінеральних фаз (дисперсний гематит, каолініт) було визначено з використанням рентгеноструктурного аналізу. Результати досліджень є основою для розробки технології машинної рудорозборки крупнозернистого відсіву ДСФ з метою виділення кондиційної рудної складової, яка за вмістом заліза (60-62 мас.%) відповідає високоякісній товарній агломераційній руді.