РОЗПОДІЛ ІТРІЮ ТА ІНШИХ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ МІЖ НАСКРІЗНИМИ СПІВІСНУЮЧИМИ АКЦЕСОРНИМИ МІНЕРАЛАМИ: ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ТЕМПЕРАТУРИ ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В ГЕОХІМІЧНИХ МОДЕЛЯХ - Шнюков, С.; Лазарєва, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто можливість геотермометрії за розподілом ітрію (Y) та акцесорних мінералів (REE) в парагенезисах циркона (Zrn) з апатитом (Ap), монацитом (Mnz), ксенотимом (Xnt) та флюоритом (Fl), які можуть послідовно формуватися в ході еволюції магматичних та магматогенно-гідротермальных систем. Аналіз відповідних реакцій та емпіричних даних показав, що розподіл Y в парі Ap-Zrn майже не залежить від складу розплаву при умові його насичення відносно обох фаз. Це дозволило вважати залежність ( Ap/Zrn Ap Zrn K C C Y Y = ; Ap Zrn Y Y Y , Ap Zrn Y lnK 1T- C C – масові концентрації Y в Ap та Zrn; T – абсолютна температура, K) лінійною та відкалібрувати її виходячи ( з y 6,8009 0,3270 x- 7,1104 0,3133 = ± ± ( ) ( ) y lnK геотермометричних оцінок за парагенезисами породоутворюючих мінералів. Одержане рівняння Ap Zrn Y = , x 1000T = ) застосовано в геохімічній моделі магматичної еволюції гранитоїдів для оцінки температур початку кристалізації ( Ap Zrn K(Y) T ) насичених відносно Ap та Zrn порцій залишкового розплаву (петротипів) за Zrn Y C та Ap Y C їх найбільш ранніх мікрокристалів, які парагенні в таких умовах. Значення T Ap Zrn K(Y) співставленні з оцінками Tmodel (одержані за рівняннями розчинності Ap та Zrn) для цих петротипів. Близькість обох незалежних оцінок для ранніх диференціатів суттєво підвищує достовірність геохімічного моделювання початкових етапів магматичної еволюції. На наступних її етапах та стадіях формування гідротермалітів, аналогічний ефект може дати послідовне використання парагенезисів Zrn-Mnz, Zrn-Xnt, Zrn-Fl тощо.