ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРОФЕСОР КИЇВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ТОЛСТОЙ МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ – ГЕОЛОГ-ГЕОФІЗИК - Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Описано наукову, педагогічну та організаційну діяльність видатного українського науковця, організатора наукової структури Київського університету, відомого геолога-геофізика, заслуженого професора М. І. Толстого. Висвітлюється його еволюція від ученого-прагматика до засновника наукової школи між вищими навчальними закладами, з етапами постановки, розробки і вирішення низки фундаментальних завдань геології: кількісний аналіз розподілу хімічних елементів і фізичних властивостей магматичних утворень з використанням математичних методів, палеогеодинамічне і металогенічне прогнозування на основі аналізу комплексних даних, геофізики ландшафтів тощо. Численна і його спадщина прикладних розробок – створено унікальні бази геологічних даних інтрузивних і вулканогенних порід, літотека, фонд стандартів складу, полігони і вимірювальні моніторингові майданчики тощо.