МІНЕРАЛОГІЯ НАТРІЄВИХ МЕТАСОМАТИТІВ ПЕРВОМАЙСЬКОГО РОДОВИЩА ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ ЗАЛІЗОРУДНОГО КОНЦЕНТРАТУ - Тіхлівець, С.; Філенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На сучасний момент розробка Первомайського кар’єра ведеться в північному напрямку. У цій частині родовища в межах продуктивної товщі спостерігаються крупні, метасоматично змінені тіла залізистих кварцитів, які значною мірою впливають на технологічні показники залізорудного концентрату. Саме це й обумовлює мету даної роботи – вивчення мінерального складу, структури та текстури, умов утворення рибекітових різновидів залізистих кварцитів Первомайського родовища, а також їхніх технологічних показників. Мінералогічне дослідження метасоматично зміненних залізистих кварцитів та особливостей їхньої мінералогічної зональності виконувалось за стандартною методикою. Було виділено в межах метасоматичних тіл зони рибекітизації та вивчено їхній мінеральний та структурно-текстурний склад. Було проведено технологічні дослідження із збагачення рибекітових різновидів залізистих кварцитів. У роботі наведено результати вивчення мінерального складу, структури та текстури рибекітових різновидів залізистих кварцитів, а також умов їхнього утворення. Проаналізовано узагальнені закономірності зміни основних технологічних параметрів руд (вміст заліза у складі концентрату, вихід концентрату, вилучення заліза до концентрату, втрати заліза у хвостах збагачення) у розрізі метасоматичних тіл продуктивної товщі родовища. Авторами було досліджено вплив натрієвого метасоматозу на технологічні показники рибекітових різновидів залізистих кварцитів. Результати топомінералогічних і технологічних досліджень було використано як основу для розробки мінералогічної й технологічної карт родовища, що застовуються при оперативному і перспективному плануванні гірничодобувних робіт, складанні схем оптимального усереднення залізних руд перед подачею їх на збагачувальні фабрики з метою підвищення якості залізорудного концентрату і зменшення втрат заліза у відходах збагачення. Наукова новизна полягає в детальному проведенні мінералогічних досліджень рибекітизованих залізистих кварцитів продуктивної товщі Первомайського родовища. А також у подальшому використанні цих результатів у технологічних випробуваннях із збагачення рибекітизованих залізистих кварцитів. Отримані закономірності мінливості технологічних показників метасоматично змінених руд у розрізі продуктивної товщі необхідно врахувати при уточненні мінерально-технологічної класифікації руд і при мінералого-технологічному картуванні родовища.