ВУЛКАНОГЕННІ РОДОВИЩА КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ ПАЛЕООСТРОВОДУЖНИХ СПОРУД І ПРОБЛЕМИ ГЕНЕЗИСУ РУД (на прикладі рудних об’єктів Грузії, Вірменії та Туреччини) - Кекелія, С.; Кекелія, М.; Попхадзе, Н.; Гагнідзе, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Мета: вивчення околорудного простору вулканогенних родовищ кольорових металів палеоостроводужних споруд (на прикладі Маднеульського родовища) і визначення умов їхнього формування з використанням геохімічних і термобарогеохімічних досліджень. Методи: виконано картування кар’єру Маднеульського родовища, визначено вміст рідкісних і розсіяних елементів на приладі ICP-MS, у Геологічній службі США і Кавказькому інституті мінеральної сировини проведено термобарогеохімічні дослідження та визначено ізотопний склад кисню і водню в рудах. Результати: виявлено структурні особливості родовища, характер околорудного простору, визначено мінеральний склад метасоматитів і доведено багатоетапність формування родовищ. Наукова новизна: висловлено міркування про генезис вулканогенних родовищ альпійських палеоостроводужних споруд з урахуванням виконаних авторами термобарогеохімічних досліджень, а також із залученням існуючих у науковому світі уявлень про генезис родовищ. Практична значимість: описані особливості околорудного простору можуть бути з успіхом використані в інших регіонах світу для пошуків родовищ вулканогенного класу.