ПРО ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПРУЖНИХ ХВИЛЬ В ІЗОТРОПНИХ СЕРЕДОВИЩАХ ЗА ВИСОКИХ І НАДВИСОКИХ ТИСКІВ - Кулієв, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Дослідження питань поширення пружних хвиль у геологічному середовищі становлять наукову основу обробки та інтерпретації комплексу даних сейсморозвідувальних і сейсмологічних робіт. Мета. Створення більш обгрунтованої теоретичної бази геомеханічної інтерпретації різних груп геофізичних спостереженних та експериментальних даних. Методика. Некласично-лінеаризований підхід нелінійної еластодинаміки. Ураховуються лінійні та нелінійні малі й великі початкові деформації. Процеси деформації описуються за допомогою різних пружних потенціалів. Результати. У межах різних варіантів теорії малих і початкових деформацій із застосуванням квадратичного і Мурнаганського типів пружних потенціалів отримано аналітичні залежності параметра тиску і швидкостей поширення пружних хвиль від деформацій без додаткової лінеаризації. Наукова новизна. Установлено, що існують критичні величини деформації, при досягненні яких в однорідно деформованих пружних ізотропних середовищах не можуть поширюватися пружні поздовжні й поперечні хвилі з речовинною швидкістю. Кількісні значення критичних величин деформацій для поздовжніх і поперечних хвиль відрізняються та істотно залежать від застосованих пружних потенціалів. Практична значимість. Отримані аналітичні залежності дозволяють синтезувати справжні величини пружних параметрів деформованих середовищ з комплексу сейсморозвідувальних і сейсмологічних даних. Установлення критичних деформацій для швидкостей поздовжніх і поперечних хвиль дозволить запропонувати диференційні критерії щодо розподілу пружних параметрів у теоретичних моделях Землі загалом і окремо в її різних структурних елементах.