ПЕТРОФІЗИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОРІД МАЙКОПСЬКОЇ СЕРІЇ КРИМСЬКО-ЧОРНОМОРСЬКОГО РЕГІОНУ - Вижва, С.; Михайлов, В.; Онищук, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою статті є оцінка петрофізичних параметрів порід-колекторів традиційних і нетрадиційних джерел вуглеводнів майкопської серії Кримсько-Чорноморського регіону. Стаття ґрунтується на власних експериментальних дослідженнях, проведених на базі петрофізичної лабораторії ННІ "Інститут геології" Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вивчено петрофізичні властивості глинистих порід майкопської серії північно-західної частини шельфу Чорного моря, центральної частини Кримського півострова; Керченського півострова; Прикерченської частини шельфу Азовського моря; північної частини шельфу Азовського моря, Прикерченської частини шельфу Чорного моря, а також традиційних колекторів (переважно вапняки і пісковики) північно-західної частини шельфу Чорного моря; північної частини шельфу Азовського моря; Прикерченської частини шельфу Чорного моря. Вперше дана комплексна характеристика петрофізичних параметрів нетрадиційних глинистих колекторів майкопської серії, проведено їх зіставлення з петрофізичними характеристиками традиційних колекторів. Нетрадиційні колектори (глини, аргіліти) характеризуються значними коливаннями петрофізичних параметрів, що, очевидно, пов’язано з різним ступенем тріщинуватості зразків. Так, об’ємна густина сухих зразків глинистих порід майкопської серії змінюється від 1313 до 2621 кг/м3 (середня 1760 кг/м3), при насиченні зразків гасом – від 1728 до 2708 кг/м3 (середня 2081 кг/м3), а позірна мінералогічна густина – від 2434 до 3022 кг/м3 (середня 2584 кг/м3). Значення відкритої пористості змінюються від 0,3 до 31,7 % (середня 19,6 %). Відкрита пористість "по азоту" варіюється від 6,6 до 38,1 % (середня 25,7 %). Традиційні породи-колектори (пісковики, вапняки) характеризуються високими ємнісно-фільтраційними властивостями. Густина сухих зразків пісковиків і вапняків майкопської серії змінюється від 1986 до 2638 кг/м3 (середня 2341 кг/м3), при насиченні зразків гасом – від 2175 до 2662 кг/м3 (середня 2647 кг/м3), позірна мінералогічна густина – від 2474 до 2724 кг/м3 (середня 2630 кг/м3). Значення відкритої пористості при насиченні зразків керна гасом варіюються від 0,7 до 24,1 % (середня 11,0 %), при насиченні зразків моделлю пластового розчину (по NaCl) – від 0,8 до 25,0 % (середнє 11,3 %), а відкрита пористість "по азоту" змінюється від 1,5 % до 25,9 % (середня 12,9 %).