ПОРІВНЯЛЬНА ГЕОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА РОДОВИЩ ТИТАНУ УКРАЇНИ НА ПРИКЛАДІ НОВОМИРГОРОДСЬКОГО РОЗСИПНОГО РАЙОНУ - ОХОЛІНА, Тетяна; КУЗЬМАНЕНКО, Галина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто один із методів геолого-економічної оцінки – ранжування за бальною шкалою родовищ титанових руд на прикладі Новомиргородського розсипного району, до якого входять Бірзулівське родовище, Лікарівський, Андріївський, Валуєвський, Новомиргородський розсипи, а також Східна та Західна залишкові ділянки. Наведено коротку геологічну характеристику титанових об’єктів, що порівнювалися; охарактеризовано геологічні, якісні та економічні показники, за якими проводилася порівняльна геолого-економічна оцінка досліджуваних родовищ та розсипів. Використання бальної шкали дає змогу порівнювати об’єкти з різним ступенем вивченості і може застосовуватись для визначення перспективності будь-якого родовища серед низки об’єктів у разі обмеженої кількості інформації.