ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕОЛОГІЧНОЇ БУДОВИ І СВИНЦЕВО-ЦИНКОВОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ УСПЕНСЬКОГО (ЦЕНТРАЛЬНИЙ КАЗАХСТАН) І БЕРЕГІВСЬКОГО (ЗАКАРПАТТЯ) РУДНИХ РАЙОНІВ - МИХАЙЛОВ, Володимир; ЄСЕНДОСОВА, Айнель (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено порівняльну характеристику геологічної будови Успенського (Центральний Казахстан) і Берегівського (Закарпаття) рудних районів для з’ясування факторів та критеріїв свинцево-цинкового зруденіння, закономірностей розташування, особливостей формування та локалізації родовищ поліметалів. Встановлено, що головними факторами поліметалічної мінералізації служать структурні, літолого-стратиграфічні, магматичні, метасоматичні, проявлені на різних рівнях організації рудної речовини, у різний час, у різних геолого-структурних умовах. Проведені дослідження дозволяють рекомендувати отримані висновки щодо факторів та критеріїв поліметалічного зруденіння як науково-методичні засади прогнозу та пошуків свинцево-цинкових родовищ в інших регіонах світу. Отримані нові дані про атасуйський тип родовищ Казахстану дають змогу успішно вирішувати багато питань генезису подібних поліметалічних родовищ, показують їхній взаємозв’язок і закономірності формування у зв’язку із субмаринною вулканічною діяльністю. Ці дані за своїм значенням далеко виходять за межі Успенського поясу і Центрального Казахстану та зближуються з іншими матеріалами поліметалічних родовищ світу.