НОВИЙ ЛАЗЕРНИЙ ПІДХІД ДЛЯ ОЦІНКИ СЕЙСМІЧНОГО РИЗИКУ - БРИЦЬКИЙ, Олександр; ЩЕРБІНА, Сергій; ПІГУЛЕВСЬКИЙ, Петро; ЛІСОВИЙ, Юрій; ЧЕРЕВКО, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Багато країн в Європі мають території із сейсмотектонічно активними зонами – Італія, Греція, Румунія та інші. Як відомо, спеціальні урядові та комерційні організації робили багато спроб розв’язати проблеми оцінки сейсмічного ризику в цих країнах за допомогою використання великої кількості різних приладів. Всі популярні в європейських країнах спеціальні прилади для вирішення завдань оцінки сейсмічного ризику поділяються на дві основні групи: акселерометри та велосиметри. На сьогодні для вирішення науково важливих завдань оцінки сейсмічного ризику не існує інших високочутливих приладів для вимірювання рухів ґрунту. Ці проблеми основані на труднощах ефективного виробництва пристроїв для вимірювання зміщень ґрунту. Недоліки цих приладів полягають у впливі температури на механічні та електронні компоненти систем вимірювання переміщення та їхню нестабільність. Вартість приладів для вимірювання зміщень ґрунту, які мають стабілізацію температури, може бути вищою, ніж для приладів, що вимірюють швидкість або прискорення. Широкосмугові сейсмометри з дуже високою точністю вимірювань сейсмічних подій будь-якого типу можуть дозволити собі мати й виробляти лише країни з розвинутою економікою. Також існує багато переваг для необхідності вимірювання зміщень ґрунту замість прискорення або швидкості для будь-яких місць, де наявні сейсмоактивні зони.