ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ДЛЯ СКЛАДАННЯ ОРТОФОТОПЛАНІВ - Зацерковний, В.; Тішаєв, І.; Комарова, У. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Протягом багатьох років традиційне аерофотознімання є ефективним інструментом для розв’язання геодезичних, геофізичних, геологічних, картографічних і контрольних задач. Проте собівартість використання авіаносіїв для локального крупномасштабного дослідження району є відносно значною і має ряд обмежень. Тому акутуальним завданням є пошук способа зменшення собівартості фотографування. Одним із перспективних підходів до отримання геодезичної бази є метод дистанційного картографування з використанням беспілотних літальних апаратів (БПЛА). Сьогодні у світі швидкими темпами розвивається аерозйомка за допомогою БПЛА, які виявилися надзвичайно рентабельними і зручними в плані економії часу і трудовитрат на знімальні роботи. Аерофотозйомка місцевості, здійснювана за допомогою БПЛА, може використовуватись у багатьох галузях і сферах, зокрема в геодезії, топографії і картографії. Управління БПЛА може здійснюватись за допомогою смартфона, планшета або програмного забезпечення супутникового зв’язку. БПЛА можуть запускатись за допомогою ракет, катапульт або вручну і переносити різні види матеріалів, відеоапаратуру або навіть добрива для сільськогосподарських потреб. Розглянуто створення ортофотоплану, який дозволяє виконувати точний обмір площі територій, встановлювати або актуалізувати межі (кордони) будь-якого населеного пункту (села, міста, області), здійснювати екологічну і агротехнічну оцінку земель.