ПЕТРОФІЗИЧНІ ПАРАМЕТРИ ПРИПОВЕРХНЕВИХ ПІЩАНО-ГЛИНИСТИХ ГІРСЬКИХ ПОРІД ЗА КОМПЛЕКСОМ РАДІОАКТИВНОГО КАРОТАЖУ - Бондаренко, М.; Кулик, В.; Євстахевич, З. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розроблено апаратурно-методичний комплекс радіоактивного каротажу (АМК РК) для визначення сукупності петрофізичних параметрів приповерхневих піщано-глинистих порід. АМК РК включає: гамма-каротаж (ГК), нейтрон-нейтронний каротаж (ННК) і гамма-гамма каротаж (ГГК); апаратуру РК; інтерпретаційно-методичне і програмне забезпечення. У загальному випадку петрофізичні параметри гірських порід можна визначити за допомогою комбінування вимірюваних параметрів РК з використанням ряду апріорних даних. АМК РК дозволяє визначати: параметри густини, параметри глинистості, пористість, об’ємний вологовміст, рівень ґрунтових вод та ін. Запропоновано ряд нових способів визначення цих параметрів ядерно-геофізичними методами і показано особливості їх отримання в зоні повного водонасичення та в зоні аерації. Ряд параметрів вперше визначено за допомогою геофізичних свердловинних досліджень. Розроблено, виготовлено і випробувано комплект двоканальних приладів 2ННК і ГГК+ГК та трикомпонентний прилад 2ННК+ГГК+ГК, які відповідають сучасним вимогам. Ефективність розроблених підходів і апаратури продемонстрована на прикладі визначення петрофізичних параметрів в обсадженій свердловині.