ЗОЛОТОРУДНЕ РОДОВИЩЕ "EL TORO" (ПЕРУ): ГЕОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА І ПЕРСПЕКТИВИ - Вілена, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Епітермальне родовище золота Ель-Торо локалізоване в осадових породах нижньої крейди (формація Chimu), у регіоні La Libertad в північній частині Перу, характеризується епізональною будовою. Рудний район El Toro-Altagracia, до якого приурочене родовище, витягнутий у північно-північно-західному напрямку, згідно з простяганням гірських хребтів Анд, більш ніж на 100 км при ширині до 25 км. Родовище приурочене до куполоподібної структури розміром 1,0 х 1,5 км, ядро купола представлене субвулканичною інтрузією дацитандезитового складу, віком 18–20 млн років. Вмісні породи представлені пелітами, сланцями, вуглецевими сланцями формації Chicama, які підстеляються кварцовими смугастими пісковиками серії Goyllarisquizga. Виділяється чотири тектонічних фази (ET): ET-2 (формування насувів), ET-4 (скиди північно-західного напрямку), ET-5 (круті розломи північно-західного напрямку) і ET-6 (кільцеві розломи). Мінералізація представлена переважно оксидами (до 80 %), пов’язана з осадовими породами, тектонічними, часто мінералізованими брекчіями, окисненими дацитами, в останніх розвивається також сульфідна і змішана мінералізація. За результатами оціночних робіт (звіт NI 43-101, 2014 р.) розвідані запаси золота родовища становлять 65 000 унцій; попередньо розвідані запаси – 27 600 унцій, прогнозні ресурси – 398 000 унцій. На основі інтерпретації та кореляції структури, літології цього і подібних рудних родовищ виділено новий рудний район El ToroAltagracia площею близько 1500 км2, аналогічний за генезисом і ресурсами золота іншим відомим у регіоні золоторудним районам. Їх загальні ресурси перевищують 30 млн унцій золота.