ЩОДО ПРОБЛЕМ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРОМИСЛОВОЇ РОЗРОБКИ РОДОВИЩ ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД - Любчик O. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз впливу змін до Податкового кодексу України та курсу облікової ставки НБУ на видобуток, прибутковість та рентабельність підприємств з використання підземних вод за період 2015–2017 рр. Приведено приклади неточностей у формулюванні статей вітчизняного законодавства щодо рентної плати за використання підземних вод. Наведено європейський досвід аналогічних законодавчих норм. Автором зведено таблицю змін ставки за спецводокористування протягом 2015–2017 рр., було знайдено тенденцію, на основі якої побудовано лінію тренду з прогнозом даної ставки на 25 років. Рівняння лінії тренду допоможе розрахувати ставку на будь-який період, що дозволить краще передбачити ризики проекту при розрахунках техніко-економічного обґрунтування видобутку підземних вод. Виявлено, що у вітчизняній практиці техніко-економічного обґрунтування видобутку підземних вод розрахунок чистого дисконтованого прибутку (NPV) проводиться на основі методу середньозваженої вартості капіталу підприємства. Ставка дисконтування (Е) приймається відповідно до облікової ставки НБУ. Проведено аналіз змін облікової ставки на період 20152017 рр., для наочності побудовано гістограму. Аналіз гістограми показав, що облікова ставка НБУ часто змінюється і до того ж її зміна важко прогнозована – така ситуація обмежує використання методу середньозваженої вартості капіталу для розрахунку чистого дисконтованого прибутку при техніко-економічному обґрунтуванні видобутку підземних вод.