ГРАНИТОЇДИ, РІДКІСНОМЕТАЛІЧНІ ПЕГМАТИТИ ТА ТA-NB МІНЕРАЛІЗАЦІЯ ШПОЛЯНО-ТАШЛИЦЬКОГО РУДНОГО РАЙОНУ (ІНГУЛЬСЬКИЙ МЕГАБЛОК, УКРАЇНСЬКИЙ ЩИТ) - Грінченко, О.; Бондаренко, С.; Мірончук, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто речовинний склад гранітів, споріднених з ними пегматитів і накладених метасоматитів розповсюджених у межах Шполяно-Ташлицького рудного району (Інгульский мегаблок). Установлено, що гранітоїди району на підставі подібності їхніх петрографічних і петрохімічних особливостей можуть бути віднесені до єдиного комплексу. Особливості прояву рудної мінералізації визначаються як складом гранітоїдів (S-граніти), по яких формуються рідкіснометалічні пегматити, так і інтенсивністю прояву накладених метасоматичних перетворень. Головні мінерали-концентратори Тa і Nb мінералізації в гранітних пегматитах і метасоматитах представлені мінералами трьох ізоморфних рядів – групи колумбіт-танталіту (Fe,Mn)(Nb,Ta,Tі)2O6, ільменорутил-стрювериту (Tі,Nb,Ta)O2 та пірохлор-мікроліту (Ca,Na)2Ta2O6(O,В,OН,F). Залежно від геологічної обстановки в асоціації з цими мінералами часто відмічаються такі рудні мінерали, як тапіоліт, іксіоліт, каситерит, уранініт, нігерит, ганіт. За допомогою мікрозондового аналізу було досліджено хімічний склад тантало-ніобатів з рудоносних пегматитів і метасоматитів. Мінерали групи колумбіт-танталіту показують внутрішню ритмічну зональність і контрастну мозаїчність, яка позв’язана зі значними неоднорідностями хімічного складу. У межах одного мінерального агрегату встановлюються фази із широким діапазоном значень – від 9,80 до 71,0 % для Ta2O5 та від 10,6 до 70,1 % для Nb2O5. Серед мінералів переважають залізисті різновиди, які за складом відповідають Fe-колумбіт-танталітам (Nb2O5/Ta2O5 = 1–1,2; FeО/MnО = 2,5–6). Колумбіт-танталіти характеризуються високим вмістом елементівдомішок (%): TіО2 – до 5,88; WО3 – до 3,70; SnО2 – до 9,20; Sc2O3 – до 5,40. Скандієносними виявилися переважно мінерали групи колумбіттанталіту Полохівського рудного поля. Високі концентрації Sc2O3 у тантало-ніобатах фіксуються на Українському щиті вперше. Мінерали групи ільменорутил-стрюверіту кількісно не поступаються мінералам групи колумбіт-танталіту. Для мінералів даної групи значення відношення Nb2O5/Ta2О5 змінюються в діапазоні 0,6–1,4. Серед характерних елементів-домішок переважають (%): SnО2 – до 3,1, V2O5 – до 5,05; FeО – до 11,51, Cr2O3 – до 1,20. Мінерали групи пірохлор-мікроліту мають підпорядковане значення. Уперше за результами U-Pb датування колумбіт-танталітів з рудопрояву Мостове (Шполяно-Ташлицький район) був визначений вік формування Тa-Nb мінералізації, який становить 1965 ± 25 млн років.