ПОБУДОВА МОДЕЛІ ТОЧНОСТІ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ДЕФОРМАЦІЙ ІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД - Малік, Т.; Брик, Я.; Зацерковний, В.; Беленок, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто побудову моделі точності вимірювальних процесів автоматизованої системи моніторингу деформацій інженерних споруд з позиції теорії точності. З погляду узагальнення точності вимірювань автоматизованою системою моніторингу інженерних споруд, розглянуто побудову моделі вимірювального процесу, в результаті чого отримано окремі характеристики і властивості об’єкта, що підлягає дослідженню, у даному випадку це величини деформацій конструкцій інженерної споруди. Наведено коротке ознайомлення з автоматизованою системою моніторингу деформацій інженерних споруд, яка являє собою ланцюг оптико-електронних приладів – деформаційних марок, що встановлюються на конструкціях споруди і фіксують створeну лінію. Використання даної системи дозволяє вирішити завдання попереджувальної оцінки динаміки локальної техногенної деформації в інженерній споруді і тим самим підвищити рівень техногенної безпеки персоналу інженерної споруди. Порівняно із сучасними загальновідомими методами і засобами визначення деформацій інженерних споруд, автоматизована система моніторингу деформацій має такі переваги: 1. Наскрізний геодезичний контроль деформацій (положення) елементів повного об’єму інженерної споруди з підвищеною точністю. 2. Автоматизований контроль деформацій інженерних споруд у режимі реального часу, в тому числі в обмежених або недосяжних для візуальних вимірювань місцях. 3. Контроль техногенної безпеки інженерної споруди, передбачення моменту аварійної ситуації, попередження про наближення критично небезпечного стану (моменту) інженерної споруди у реальному масштабі часу з точним позначенням певної ділянки. 4. Монтаж всієї системи моніторингу відбувається під час будівництва споруди, попередньо місця кріплення оптико-електронних приладів – деформаційних марок погоджуються з проектантами і архітекторами. 5. Середньоквадратична похибка вимірювання відносних відхилень деформацій не гірше 0,1 ÷0,5 мм при відстанях між оптико-електронними приладами до 10 м. 6. Інформація про величини відхилень від номінального (початкового) положення надходить на віддалений центральний пульт системи у реальному масштабі часу. 7. У випадку наближення моменту небезпечного відхилення (деформації) по команді з головного пульту управління надходить сигнал для швидкого реагування з точним позначенням місця небезпечної деформації.