ОПТИМІЗАЦІЯ ФІНАНСУВАННЯ СТАДІЙ ГЕОЛОГІЧНОГО ВИВЧЕННЯ НАДР У ВІТЧИЗНЯНІЙ ПРАКТИЦІ - Балега, А.; Курило, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проаналізовано систему організації і фінансування геологорозвідувальних робіт (ГРР) поза окремими стадіями. Проведено зіставлення стадій та їх фінансового забезпечення в Україні та за кордоном. Встановлено, що в цілому стадійність відповідає схемам, які рекомендовані ООН як міжнародні, але має свою специфіку в частині пошукових і пошуково-оцінювальних робіт. Визначено об’єкти, суб’єкти та основні джерела фінансування робіт відповідно до стадій ГРР. Встановлено, що рівень державних і недержавних витрат у рамках розвитку мінерально-сировинної бази на законодавчому рівні закріплено Загальнодержавною програмою розвитку мінерально-сировинної бази до 2030 року, він становить 13,8 % та 86,2 % відповідно. Досліджено структуру державних витрат у межах стадій ГРР. Загальнодержавна програма розвитку МСБ до 2030 року прямо не відображає фінансування ГРР за стадіями. За результатами систематизованої вибірки визначено, що державним коштом забезпечуються роботи всіх 3 стадій від геологічного вивчення території до розвідувальних робіт. Державне фінансування на виконання ГРР припадає виключно на державні інституції, що належать до сфери управління Держгеонадр, хоча відповідно до чинного законодавства виконавцями ГРР за цією програмою є спеціалізовані підприємства всіх форм власності. З метою виявлення оптимального розподілу фінансування ГРР за стадіями проведено зіставлення показників фінансування за Програмою до 2030 року із розподілом основних геологічних ризиків та загальних ризиків гірничого бізнесу. Так, на I стадії ГРР досить високі геологічні ризики супроводжуються помірними ризиками гірничого бізнесу та незначними питомими витратами для отримання геологічної інформації, при цьому, державним коштом у рамках Програми розвитку МСБ до 2030 року на цих роботах зосереджено 9,91 % загального обсягу фінансування. II стадія ГРР супроводжується вище ніж середнім показником геологічного ризику, високим ризиком гірничого бізнесу та значними витратами, на цих роботах зосереджено 65,71 % державного фінансування. Найнижчі геологічні ризики та ризики гірничого бізнесу притаманні III стадії ГРР, яка є найбільш капіталомісткою, та на фінансуванні якої зосереджено 16,7 % державного фінансування. Даний аналіз дає можливість зробити висновок, що державним коштом забезпечено фінансування найбільш ризикованої стадії ГРР, що у результаті може призвести до неотримання очікуваного якісного геологічного продукту. Встановлено, що геополітичні виклики зумовили потребу в уточненні робіт у Програмі розвитку МСБ до 2030 року в частині актуалізації об’єктів ГРР, а саме, виключення з напрямів державного фінансування роботи з розвідки (III стадія ГРР) та зосередження фінансування на пошукових та пошуково-оцінювальних роботах (II стадія ГРР), з метою виявлення інвестиційно привабливих об’єктів для подальшої їх аукціонної реалізації. Проект змін передбачає виключення з Програми розвитку МСБ додатка 3, який дає змогу аналізу переліку робіт щодо розвитку МСБ у розрізі груп корисних копалин та стадій ГРР.