ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ ТА СКЛАДУ БЕТАФІТУ З РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМАЦІЙ АЛДАНСЬКОГО ЩИТА (САХА-ЯКУТІЯ) - Гулій, В.; Побережська, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Описано характер розподілу Nb і Ta у різних геологічних формаціях Алданського щита. Проаналізовано бетафіт еталонних ендогенних комплексів із відомих об’єктів, пов’язаних із пегматитами, скарнами, карбонатитами, метасоматитами та пізніми жильними утвореннями. Описано структурне положення та мінеральний склад апатитоносних порід Алданського щита і встановлено найбільш масштабні метаморфізовані карбонатні та силікатні різновиди серед них. Апатитова мінералізація у магнезіальних скарнах і метасоматитах розвивається локально. Головними концентраторами Nb і Ta є бетафіт та титаніт, з якими постійно зустрічається апатит. Бетафіт є звичним у пегматитах поширених у магнезіальних скарнах та метасоматитах щита, але він не виявлений у представницьких апатит-карбонатних породах – рудах селігдарського типу, отже, не може слугувати індикатором цього типу руд. Пізні генерації карбонатів суттєво збагачені легкими ізотопами вуглецю і кисню, на відміну від позитивних значень δ13С в апатиткарбонатних тілах Селігдарського родовища і споріднених об’єктів та найвищих значень δ18О. Ці індикатори застосували, щоб відрізнити відмінні за генезисом карбонатні породи, що містять різну кількість бетафіту, поява якого визначається первинним складом вихідних порід. Хімічний склад бетафіту із скарнів та метасоматитів подібний, але виявлено локальні варіації окремих компонентів. Найважливішою рисою хімічного складу мінералу є дуже низький вміст Ta. У той же час титаніту властиві перемінні кількості Nb і Ta як у межах різних ділянок, так і в окремих частинах зерен титаніту.