ГЕОЛОГІЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТУ – 75 РОКІВ! - Михайлов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Стисло викладено історію створення і розвитку геологічного факультету (навчально-наукового інституту "Інститут геології") Київського національного університету імені Тараса Шевченка, охарактеризовано розвиток геологічної школи Київського університету та її роль у створенні вітчизняної Академії наук і Геологічної служби України. Розглянуто структуру Інституту, кадровий склад, напрями і проблеми підготовки пошукувачів вищої освіти на сучасному етапі. Показано значну роль наукової роботи в навчальному процесі, викладено напрями такої роботи. Охарактеризовано високий рівень підготовки студентів, їхні досягнення в освітянський і науковій сферах, участь у міжнародних освітянських структурах, проблеми працевлаштування. Показано, що Інститут здійснює широке міжнародне співробітництво, проводить наукові дослідження і геологорозвідувальні роботи в багатьох державах світу, а викладачі Інституту залучаються до читання лекцій в провідних університетах світу. Таким чином, Інститут є унікальною освітянсько-науковою структурою, де представлені всі навчальні спеціальності й спеціалізації освітянської геологічної галузі України, яка спроможна забезпечити високу якість і неперервність геологічної освіти, починаючі з учнів 9–10 класів (молодший спеціаліст) і закінчуючи фахівцями найвищого ґатунку (кандидати і доктори наук).