МАГНІТНА СПРИЙНЯТЛИВІСТЬ ҐРУНТІВ У СКЛАДІ ЕРОЗІЄЗНАВЧИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Круглов O.; Меньшов, О.; Назарок, П.; Коляда, Л.; Коляда, В.; Ачасова A. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Водна ерозія ґрунтового покриву є основним чинником деградації сільськогосподарських земель в Україні. Додаткового захисту потребують близько 13 млн га ріллі. Вивчення впливу цього процесу цікавить не тільки науковців, а й землекористувачів. Мета даної роботи – показати інформативність застосування магнітної сприйнятливості (МС) ґрунту в ерозієзнавчих дослідженнях порівняно з традиційними методами. Дослідження проводились на території ФГ "Фенікс" Близнюківського району Харківської області в 6 км на південний схід від м. Лозова. Ділянка досліджень є виробничою, що використовується в рослинництві. Рельєф ділянки ускладнений розвинутою балковою мережею. Ґрунтовий покрив – чорнозем звичайний важкосуглинистий. Отримано високий ступінь зв’язку між МС чорнозему звичайного та вмістом гумусу. Значення коефіцієнта кореляції Спірмена цих показників слабко залежить від частотного коефіцієнта МС. Результати дозволяють рекомендувати МС для заміни та доповнення значно вартіснішого визначення вмісту гумусу. Зв’язок МС і значення потенційних втрат ґрунту в даному дослідженні низький. Дослідження магнітної мінералогії підтвердили відсутність техногенного забруднення ґрунтів на основі значень частотної залежності магнітної сприйнятливості вище за 6. Превалювання суперпарамагнітних зерен розміром менше 20 нм підтверджується значеннями частотної залежності магнітної сприйнятливості 10–20. Такі магнетики формуються в режимі реального часу в процесі ґрунтоутворення.