ВРАХУВАННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ, РОЗПОДІЛУ ТА ВПЛИВУ ПІДЗЕМНИХ ВОД З МЕТОЮ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОГНОЗНОЇ ГІДРОГЕОЛОГІЧНОЇ МОДЕЛІ НА ДІЛЯНКАХ УЩІЛЬНЕНОЇ МІСЬКОЇ ЗАБУДОВИ - Кошляков, О.; Диняк, О.; Чомко, Д.; Кошлякова, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведені дослідження мають за мету розробку оптимального підходу, що дозволяє коректно оцінити гідрогеологічні умови будівельних майданчиків. Вивчені загальні закономірності формування, розподілу та руху підземних вод у межах ділянок проєктної та існуючої забудови і прилеглих до них територій на прикладі м. Києва. Для досліджуваної території та аналогічних ділянок зі складними гідрогеологічними умовами, які зумовлені чергуванням у розрізі та в плані шарів невитриманої потужності з різними коефіцієнтами фільтрації, доцільніше використати саме метод математичного моделювання геофільтрації з метою прогнозних розрахунків. Оскілки детальна гідрогеологічна карта ділянки відсутня, природну гідрогеологічну модель доречно будувати на основі даних інженерно-геологічних вишукувань (дані по рівнях підземних вод) на різні періоди часу, що відтворенні у середовищі ГІС. Отримані результати дають змогу обґрунтувати математичну модель та з достатньою точністю виконати прогнозне моделювання для техногенно порушених територій. Застосування методу математичного моделювання дозволяє уникнути зайвої грубої схематизації природних гідрогеологічних умов, врахувати складність і розмаїтість граничних умов ґрунтового потоку і, тим самим, дати більш реальну оцінку впливу інженерних заходів на гідрогеологічні умови території. Для врахування закономірностей формування, розподілу та руху підземних вод на ділянках ущільненої забудови доцільно, на думку авторів, проводити моделювання процесів геофільтрації за схемою наведеною у даній роботі. При цьому саме створення обґрунтованої математико-картографічної просторово-часової природної гідрогеологічної моделі території є визначальним моментом для подальшого моделювання. Застосування модуля Darcy Flow програмного засобу ArcGIS дозволяє виявити та уточнити умови живлення і розвантаження потоку підземних вод. Це дає можливість за рахунок, з одного боку, уникнення зайвої схематизації природних гідрогеологічних умов, з другого – врахування складності і різноманітності граничних умов ґрунтового потоку, дати більш реальну оцінку впливу можливих інженерних заходів під час будівництва на гідрогеологічні умови території.