ОЦІНКА РОЗПОДІЛУ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ҐРУНТАХ РАЙОНІВ ЗАХОРОНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ - Азімов, О.; Кураєва, І.; Бахмутов, В.; Войтюк, Ю.; Кармазиненко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
З метою визначення екологічно негативного впливу на довкілля полігону № 5 з захоронення твердих побутових відходів, розташованого поблизу м. Київ, проведено комплексні геоекологічні дослідження означеного району. Вони включали польові роботи з відбором проб різних компонентів ландшафту (ґрунт, поверхневі води, рослинність) і подальші лабораторні їх дослідження і геохімічний аналіз. Встановлено значне мідно-цинкове забруднення ґрунту важкими металами. Зокрема, безпосередньо поблизу північно-східного контуру полігону в пробах шару ґрунтового покриву (інтервал глибин 0–5 см) виявлено аномальні значення вмісту Cu (10000 мг/кг, що перевищує гранично допустиму концентрацію – ГДК – у понад 300 разів), Zn (5000 мг/кг; у 90 разів більше ГДК), Pb (1000 мг/кг; перевищує ГДК у 30 разів). Ці ж проби характеризуються максимальними величинами питомої магнітної сприйнятливості (572,1 СІ10-8 м3/кг). За формами знаходження важких металів у ґрунті визначено, що порівняно з фоновими ділянками рухомість їх збільшується у 10 разів. До елементів сильного накопичення у трав’яній рослинності належать Cu, коефіцієнт біологічного поглинання якого становить 1,25, та Cr з аналогічним коефіцієнтом, що дорівнює 1,0. Вміст досліджених хімічних елементів і сполук у пробах поверхневих вод, відібраних на фонових ділянках, не перевищує ГДК. Зазначені результати характеризують наукову новизну досліджень. Їх практична значущість полягає у тому, що вони повинні використовуватися адміністративними органами при прийнятті управлінських рішень щодо подальшої експлуатації полігону.