ЗАЛЕЖНІСТЬ МЕХАНІЧНОЇ ШВИДКОСТІ БУРІННЯ СВЕРДЛОВИН ВІД ВНУТРІШНЬОПОРОВОГО ТИСКУ РОЗКРИТИХ ПОРІД У ПЕРЕДКАРПАТСЬКОМУ ПРОГИНІ - Чорний, Е. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто залежність механічної швидкості буріння свердловин від розкриття пластів з аномально високими поровими (пластовими) тисками (АВТП). Прогнозування АВПТ має важливе значення для поліпшення якості розкриття пластів у процесі буріння. У результаті розкриття непередбачуваних зон АВПТ у Передкарпатському прогині часто відбуваються прихвати бурової колони, однією із причин яких є не завжди виправдане профілактичне обважнення бурового розчину. Для регулювання тиску в свердловині під час буріння необхідно вчасно виявити верхню межу зони АВПТ і дати їй обґрунтовану кількісну характеристику. Аналіз даних пробурених свердловин у Передкарпатському прогині та тих, які знаходяться у бурінні, дав змогу нам установити, що у разі наближення вибою свердловини до пласта з АВПТ відбувається збільшення механічної швидкості буріння в глинистих породах, це пояснюється наявністю підвищених внутрішньопорових тисків і меншою густиною цих порід. Збільшення механічної швидкості буріння за умови постійних параметрів режиму буріння пояснюється також і неоднорідністю порід і стратиграфічними переходами з однієї складки насуву в іншу. Однак, у разі подвійного збільшення механічної швидкості буріння свердловини в осадових відкладах ідентичних за літологією, можна впевнено пояснити це явище входом вибою свердловини в зону АВПТ. З метою перевірки можливості використання механічного каротажу для прогнозування зон АВПТ безпосередньо під час буріння проведено порівняння зміни механічної швидкості буріння по стовпу свердловини з даними кількісного та якісного визначення зон АВПТ за результатами промислово-геофізичних досліджень. Якісну та кількісну оцінку зон АВПТ проведено в основному за даними електрометрії свердловин, із застосуванням методики "кривих нормально ущільнених глин". Для перевірки висновків використано безпосередні заміри пластових тисків глибинними манометрами та дані визначення пластових тисків у разі переливання глинистого розчину із свердловини. Завдяки прогнозуванню порових і пластових тисків за допомогою механічного каротажу в процесі проводки свердловини спостерігаємо зменшення аварійності, підвищення ефективності буріння.