АПАРАТУРНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ НАФТОГАЗОВИХ КОЛЕКТОРІВ У ПРОЦЕСІ БУРІННЯ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН - Бондаренко, М.; Кулик, В.; Євстахевич, З.; Данилів, С.; Зіненко, В.; Лось, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто основні положення нового для України напрямку геофізичних досліджень у свердловинах (ГДС) – каротаж у процесі буріння (logging while drilling – LWD). Технологія LWD має ряд переваг перед іншими видами ГДС, зокрема при дорозвідці та видобуванні вуглеводнів на родовищах, що перебувають у тривалій експлуатації. При цьому важливе значення має буріння горизонтальних свердловин, які за продуктивністю значно переважають вертикальні. Для дослідження горизонтальних свердловин нами запропоновано універсальний компактний прилад радіоактивного каротажу малого діаметра, який встановлюють у цільній бурильній трубі безпосередньо перед бурінням. Комбінований прилад LWD-КПРК-48 (діаметром 48 мм) містить двозондові пристрої нейтрон-нейтронного, нейтрон-гамма і густинного гаммагамма каротажу та розміщений окремо блок гамма-каротажу. Зі створеним комбінованим приладом проведено градуювальні роботи на фізичних моделях пластів-колекторів за наявності бурильних труб і побудовано відповідні градуювальні залежності від пористості та густини. На основі градуювальних залежностей отримано калібрувальні (інтерпретаційні) функції, які разом з розробленими способами та іншими даними дозволяють визначати розширену сукупність петрофізичних параметрів, а саме пористість водо-, нафто- і газонасичених колекторів, параметри ідентифікації флюїду: вода – нафта і вода – газ, коефіцієнти нафтонасиченості, газонасиченості і водонасиченості, об’ємний вміст нафти, газу та ін. Випробування каротажного приладу LWD-КПРК-48 при бурінні горизонтальної свердловини в нафтоносному пласті показало високу інформативність та дієздатність розробки. Створений апаратурно-методичний комплекс для дослідження горизонтальних нафтогазових свердловин у процесі їх буріння має ряд переваг перед відомими аналогами, зокрема, є універсальним, зручним, більш доступним для добувних та каротажних нафтогазових компаній.