АНАЛІЗ ПАРАМЕТРІВ АКУСТИЧНОЇ АНІЗОТРОПІЇ ПІРОКСЕН-МАГНЕТИТОВИХ ПОРІД ПІЩАНСЬКОЇ СТРУКТУРИ - Безродна, І.; Свистов, В.; Безродний, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Подано аналіз результатів дослідження акустичних властивостей порід Піщанської залізорудної структури. Метою роботи є встановлення особливостей розподілу акустичних властивостей та параметрів акустичної анізотропії в зразках порід керна, відібраного зі свердловини № 3 Піщанської структури для визначення природи її виникнення. Вибірка із 35 зразків з інтервалу глибин 144–273 м розділена на 3 групи порід, а саме: магнетит-піроксенові, кварц-магнетит-піроксенові та біотит-амфіболові кристалічні сланці. Здійснено ряд петроакустичних лабораторних вимірювань на зразках порід у формі куборомбододекаедра з використанням інваріантно-поляризаційного методу. Значення виміряних фазових швидкостей "квазіпоздовжньої" та двох "квазіпоперечних" хвиль ще на етапі вимірювань показали суттєву акустичну анізотропію порід. Діапазони виміряних швидкостей зразків колекції становлять 7661 ÷ 5046 м/с для поздовжніх хвиль і 4232 ÷ 2648 м/с для поперечних. Різниця значень виміряних для кожної із пар граней куборомбододекаедра становить від 100 до 800 м/с для Vp та від 0 до 500 м/с – для Vs. Розраховано параметри акустичного еліпсоїда, за співвідношеннями яких здійснено поділ зразків на три основні групи за акустичною текстурою: акустично лінійна, сланцювата та ромбічна. Проведено аналіз коефіцієнтів анізотропії за результатами вимірювання швидкостей хвиль: поздовжньої та відносної акустичної анізотропії. Більшості зразків притаманний низький або середній рівень акустичної анізотропії (від 2 до 7 %). Виокремлено групу високоанізотропних порід (11–14 %), що представлені зразками біотит-амфіболових кристалосланців. За параметрами акустичного тензора більшості зразків притаманний поперечно-ізотропний тип симетрії, що властивий зразкам з інтервалів глибин 174–220 м та 222–232 м, меншій частині – ромбічний. Розбіжності за параметрами анізотропії зразків можна пояснити суттєвою неоднорідністю їхніх текстур, а саме: мікротріщинами, мінералами різного розміру, форми та орієнтації. Результати досліджень показують, що акустичні властивості зразків відрізняються вздовж інтервалу глибин, що досліджувався. Це пов’язано з різним мінералогічним складом порід, а також свідчить про складні умови утворення порід на різних глибинах і присутність різних типів деформацій, що супроводжували формування Піщанської структури.