МАГНІТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИРОДНИХ І ТЕХНОГЕННИХ ПРОЦЕСІВ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ НА ПРИКЛАДІ ДІЛЯНКИ "ГЛИНКА" - Меньшов, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглядаються результати магнітних досліджень грунтів і підстилаючих порід дослідної території поблизу озера Глинка. Роботи проводилися як складова вивчення зсувної небезпеки урбанізованого середовища міської агломерації міста Києва з метою моніторингу природних і техноегнних процесів, які впливають на об’єкти критичної інфраструктури. У польових умовах вимірювалася об’ємна магнітна сприйнтяливість грунтів κ (10–3 од. СІ) і проводився відбір зразків. У лабораторних умовах було виміряно та розраховано питому магнітну сприйнятливість χ (10–8 м3 /кг), а також її частотну залежність χFD (%). Грунтовий покрив дослідної ділянки – сірий лісовий з ознаками урбанозему. Магнітні дослідження було проведено в межах двох умовних мікрополігонів на високому зсувонебезпесному березі озера Глинка, а також на протилежному низькому. У межах низького берега було закладено мікрокатену та вертикальний грунтовий розріз з метою вивчення генетичних горизонтів грунтів. Побудовані полігонні області за магнітними параметрами на основі космознімку завантаженого в системі ArcGIS. Класифікація полігонних областей проведена за параметрами магнітної сприйнятливості та її частотної залежності. Виділено полігон з найвищими значеннями магнітної сприйнятливості (χ=54×10-8 м3 /кг) та найнижчим значенням частотної залежності (χFD = 3,6 %). Це техногенно змінена частина ґрунтів. Ідентифіковано два полігони із подібними значеннями магнітних параметрів: χ = 25–35 × 10–8 м3 /кг, χFD = 8–10 %, які віднесено до умовно чистих ґрунтів. Зафіксовано три полігони (два на низькому березі і один на високому зсувонебезпечному) із середніми значеннями магнітних параметрів: χ = 35–40 × 10–8 м3 /кг, χFD = 6–7 %. У межах вертикального розрізу спостережено перерозподіл генетичних горизонтів, що відбивається у розподілі магнітних параметрів і свідчить про ерозійні процеси. Магнітні властивості грунтів рекомендовано враховувати при комплексній інтерпретації з електричною томографією, георадарними вимірюваннями та ГІС аналізом даних національної бази зсувів України. Результатом стане розробка оптимального алгоритму моніторингу територій розташування об’єктів критичної інфраструктури.