ГОЛОВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА АКТИВІЗАЦІЇ ГРАВІТАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У МЕЖАХ КИЇВСЬКОГО ПРИДНІПРОВ’Я - Іванік, О.; Тустановська, Л.; Гадяцька, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Інтегрована оцінка та аналіз впливу гравітаційних геологічних процесів на техногенні об’єкти здійснюється на основі системного підходу до аналізу стану геологічного середовища; створення геологічних, математичних і просторових моделей і розробки розрахунково-аналітичних засобів. Комплексне застосування геолого-геоморфологічних методів (структурно-морфометричного аналізу, методу порівняльної тектоніки й структурного аналізу), даних дистанційного зондування Землі та ГІС-технологій надало можливість підтвердити генетичний зв’язок між процесами геоморфогенезу та тектогенезу в межах Київського Придніпров’я, визначити фактори формування та активізації гравітаційних геологічних процесів, а також побудувати низку просторових моделей, що характеризують вплив геоморфологічних і тектонічних чинників на потенційний розвиток небезпечних геологічних процесів. На основі аналізу структурно-морфометричних показників було зафіксовано тектонічні структури, що найбільш припідняті в рельєфі. За допомогою карти залишкового рельєфу, що лежить вище базисних поверхонь відповідних порядків, виділено структурні зони, що відображають взаємозв’язок тектонічних та денудаційно-ерозійних і акумулятивних процесів. Цифрові моделі базисних поверхонь і залишкового рельєфу, направлені на виявлення локальних структур і спрямовані на дослідження схилових процесів території, дозволили простежити неотек тонічні рухи не тільки локального, але й регіонального характеру. Залишковим рельєфом оконтурено додатні форми рельєфу приурочені до антиклінальних складок, які належать до позитивних аномалій сили тяжіння.