ЗВ’ЯЗОК ПРИРОДНОГО ІМПУЛЬСНОГО ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛЯ ЗЕМЛІ З НАПРУЖЕННЯМИ ТА ДЕФОРМАЦІЯМИ ГІРСЬКИХ ПОРІД НА ВІДПРАЦЬОВАНИХ РОДОВИЩАХ СОЛІ В ПЕРЕДКАРПАТТІ В ЗАДАЧАХ ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ КАРСТУ - Багрій, С.; Кузьменко, Е.; Дзьоба, У. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У даний час актуальним є питання вирішення еколого-геологічних проблем, які виникають у результаті відпрацювання природних ресурсів, зокрема родовищ калійних солей. Специфічність полягає у легкій розчинності солей і, отже, у створенні штучних порожнин і карстових явищ. Розглянуто шляхи вирішення проблем картування соляного карсту та прогнозування провалів і осідань земної поверхні на прикладі Калуш-Голинського родовища калійної солі, що знаходиться в Українському Прикарпатті. Як основи дослідницького комплексу були розглянуті геофізичні методи. Доведено, що для достовірної оцінки напружено-деформованого стану гірських порід і відповідно для прогнозування карстових процесів і деформацій, пов’язаних із наявністю видобувних камер і розвитком карсту, можна успішно застосовувати метод природного імпульсного електромагнітного поля Землі (ПІЕМПЗ). Розглянуто фізичні передумови застосування методу, викладено основні постулати класифікації аномалій напруженості поля, розроблено підхід для оцінки глибинності. У реальних прикладах показано результати профільних та площинних досліджень у межах калійного родовища солі, які свідчать про ефективність методу ПІЕМПЗ для вирішення еколого-геологічних задач.